Keel
Tehniline dokumendid ALLALAADIMINE PDF (ET) [3 MB]

DD 150-U

Originaalkasutusjuhend

Andmed dokumentatsiooni kohta

Kasutusjuhend

  • Enne seadme kasutuselevõttu lugege see kasutusjuhend läbi. See on ohutu kasutamise ja tõrgeteta töö eeldus.
  • Järgige kasutusjuhendis esitatud ja tootele märgitud ohutusnõudeid ja hoiatusi.
  • Hoidke kasutusjuhend alati seadme juures ja toote edasiandmisel teistele isikutele andke üle ka kasutusjuhend.

Märkide selgitus

Hoiatused

Hoiatused annavad märku toote kasutamisel tekkivatest ohtudest. Kasutatakse alljärgnevaid märksõnu:
OHT
OHT !
  • Võimalikud ohtlikud olukorrad, mis võivad põhjustada kasutaja raskeid kehavigastusi või hukkumist.
HOIATUS
HOIATUS !
  • Võimalik ohtlik olukord, mis võib põhjustada kasutaja raskeid kehavigastusi või hukkumist.
ETTEVAATUST
ETTEVAATUST !
  • Võimalikud ohtlikud olukorrad, millega võivad kaasneda kergemad kehavigastused või varaline kahju.

Kasutusjuhendis kasutatud sümbolid

Selles dokumendis kasutatakse järgmisi sümboleid.
Image alternative Lugege enne kasutamist läbi kasutusjuhend!
Image alternative Soovitused seadme kasutamiseks ja muu kasulik teave
Image alternative Taaskasutatavate materjalide käsitsemine
Image alternative Elektriseadmeid ja akusid ei tohi visata olmejäätmete hulka.

Joonistel kasutatud sümbolid

Joonistel kasutatakse järgmisi sümboleid.
Image alternative Numbrid viitavad vastavatele joonistele kasutusjuhendi alguses
Image alternative Numeratsioon kajastab tööetappide järjekorda pildi kujul ja võib tekstis kirjeldatud tööetappidest erineda
Image alternative Positsiooninumbreid kasutatakse ülevaatejoonisel ja need viitavad selgituste numbritele toote ülevaates
Image alternative See märk näitab, et toote käsitsemisel tuleb olla eriti tähelepanelik.

Tootel olevad sümbolid

Kohustusmärgid

Toote peal kasutatakse järgmisi kohustusmärke:
Image alternative Kasutage kaitseprille
Image alternative Kandke kaitsekiivrit
Image alternative Kandke kõrvaklappe
Image alternative Kandke kaitsekindaid
Image alternative Kandke turvajalatseid
Image alternative Kandke kerget respiraatorit
Image alternative Enne kasutamist lugege läbi kasutusjuhend!

Oleku näit

Tootel on järgmised sümbolid:
Image alternative Varguskaitse indikaatortuli
Image alternative Puurimisjõudluse näit
Image alternative Hoolduse indikaatortuli

Tootest sõltuvad sümbolid

Tootel võib kasutada alljärgnevaid sümboleid:
Image alternative Kraanaga transportimine keelatud!
Image alternative Viide vargusvastasele kaitsele
Image alternative Amper
Image alternative V
Image alternative Vahelduvpinge
Image alternative vatt
Image alternative herts
Image alternative Nimipöörete arv tühikäigul
Image alternative Läbimõõt
Image alternative millimeeter
Image alternative Pööret minutis
Image alternative Andmete traadita ülekandmine

Infosildid

Puuristatiivil, alusplaadil või teemanttrellil
Image alternative Statiivil ja vaakumalustallal
Ülal : Horisontaalsel puurimisel tuleb statiivi kinnitamiseks kasutada lisaks vaakumile ka muid kinnitusvahendeid.
All : Kui kasutate pea kohal puurimisel puuristatiivi, siis ei tohi statiivi kinnitada vaakumiga.
Image alternative Teemanttrellil
Ülespoole märgpuurimisel on kohustuslik kasutada veekogumissüsteemi, millega on ühendatud tolmu- ja veeimur.

Tooteinfo

Image alternative tooted on ette nähtud professionaalsele kasutajale ja neid tohivad käsitseda, hooldada ja korras hoida ainult volitatud ja asjaomase väljaõppega isikud. Nimetatud personal peab olema teadlik kõikidest kaasnevatest ohtudest. Seade ja sellega ühendatavad abivahendid võivad osutuda ohtlikuks, kui neid ei kasutata nõuetekohaselt või kui nendega töötab vastava väljaõppeta isik.
Tüübitähis ja seerianumber on tüübisildil.
  • Kandke seerianumber järgmisse tabelisse. Andmeid toote kohta vajate meie esindusele või hooldekeskusele päringute esitamisel.
    Toote andmed
    Teemanttrell
    DD 150-U
    Generatsioon:
    02
    Seerianumber:

Vas‌ta‌vus‌de‌kla‌ra‌t‌si‌o‌on

Kinnitame ainuvastutajana, et käesolevas kasutusjuhendis kirjeldatud seade vastab kehtivate direktiivide ja standardite nõuetele: Vastavusdeklaratsiooni ärakirja leiate käesoleva kasutusjuhendi lõpust.
Tehnilised dokumendid on saadaval:
Hilti Entwicklungsgesellschaft mbH | Zulassung Geräte | Hiltistraße 6 | 86916 Kaufering, DE

Ohutus

Üldised ohutusnõuded elektriliste tööriistade kasutamisel

Image alternative HOIATUS! Lugege kõiki selle elektrilise tööriista juurde kuuluvaid ohutusjuhiseid, nõuandeid, jooniseid ja tehnilisi andmeid! Järgmiste juhiste eiramise tagajärg võib olla elektrilöök, tulekahju ja/või rasked vigastused.
Hoidke kõik ohutusnõuded ja juhised edaspidiseks kasutamiseks alles.
Ohutusjuhistes kasutatud mõiste "elektriline tööriist" käib võrgutoitega (toitejuhtmega) elektriliste tööriistade või akutoitega (toitejuhtmeta) elektriliste tööriistade kohta.
Ohutus töökohal
  • Hoidke oma töökoht puhas ja valgustage seda korralikult. Korrastamata ja valgustamata töökoht võib põhjustada õnnetusi.
  • Ärge kasutage elektrilist tööriista plahvatusohtlikus keskkonnas, kus leidub tuleohtlikke vedelikke, gaase või tolmu. Elektrilistest tööriistadest lööb sädemeid, mis võivad tolmu või aurud süüdata.
  • Hoidke lapsed ja kõik teised töökohast eemal, kui kasutate elektrilist tööriista! Kui teie tähelepanu juhitakse kõrvale, võib seade teie kontrolli alt väljuda.
Elektriohutus
  • Elektrilise tööriista pistik peab sobima pistikupessa. Pistiku juures ei tohi teha mingeid muudatusi. Kaitsemaandusega seadmete puhul ei tohi kasutada adapterpistikuid. Muutmata pistikud ja sobivad pistikupesad vähendavad elektrilöögiohtu.
  • Vältige keha kontakti maandatud pindadega (nt toru, radiaator, pliit, külmik). Kui teie keha on maandatud, on elektrilöögi oht suurem.
  • Kaitske elektrilist tööriista vihma ja niiskuse eest. Kui elektrilise tööriista sisemusse satub vett, suurendab see elektrilöögiohtu.
  • Ärge kasutage ühenduskaablit elektrilise tööriista kandmiseks, riputamiseks ega pistiku stepslist väljatõmbamiseks! Hoidke ühenduskaablit eemal kuumusest, õlidest, teravatest servadest ja liikuvatest osadest. Kahjustatud või keerdus ühenduskaablid suurendavad elektrilöögiohtu.
  • Kui töötate elektrilise tööriistaga vabas õhus, kasutage ainult selliseid pikendusjuhtmeid, mida tohib kasutada ka välitingimustes. Välitingimustesse sobiva pikendusjuhtme kasutamine vähendab elektrilöögiohtu.
  • Kui seadmega töötamine niiskes keskkonnas on vältimatu, kasutage rikkevoolu kaitselülitit. Rikkevoolu kaitselüliti kasutamine vähendab elektrilöögiohtu.
Inimeste ohutus
  • Olge tähelepanelik, jälgige, mida teete, ja toimige elektrilise tööriistaga töötades kaalutletult. Ärge töötage elektrilise tööriistaga, kui olete väsinud või alkoholi, narkootikumide või ravimite mõju all! Hetkeline tähelepanematus elektrilise tööriista kasutamisel võib põhjustada raskeid kehavigastusi ja varalist kahju.
  • Kandke isiklikke kaitsevahendeid ja alati kaitseprille. Isiklike kaitsevahendite, nt tolmumaski, libisemiskindlate turvajalatsite, kaitsekiivri või kuulmiskaitsevahendite kandmine (sõltuvalt elektrilise tööriista tüübist ja kasutusalast) vähendab vigastusohtu.
  • Vältige elektrilise tööriista soovimatut käivitamist! Enne elektrilise tööriista ühendamist vooluvõrku ja/või elektrilise tööriista aku paigaldamist, tööriista ülestõstmist ja kandmist veenduge, et elektriline tööriist on välja lülitatud! Kui hoiate elektrilise tööriista kandmisel sõrme lülitil või ühendate vooluvõrku sisselülitatud tööriista, võib juhtuda õnnetus.
  • Enne elektrilise tööriista sisselülitamist eemaldage selle küljest seade- ja mutrivõtmed. Elektrilise tööriista pöörleva osa küljes olev seade- või mutrivõti võib põhjustada vigastusi.
  • Vältige ebatavalist tööasendit! Võtke stabiilne tööasend ja säilitage alati tasakaal. Nii saate elektrilist tööriista ootamatutes olukordades paremini kontrollida.
  • Kandke sobivat rõivastust. Ärge kandke laiu riideid ega ehteid! Hoidke juuksed, rõivad ja kindad seadme liikuvatest osadest eemal. Lotendavad riided, ehted ja pikad juuksed võivad sattuda seadme liikuvate osade vahele.
  • Kui elektrilise tööriista külge on võimalik paigaldada tolmueemaldus- ja kogumisseadiseid, veenduge, et need on tööriistaga ühendatud ja et neid kasutatakse nõuetekohaselt. Tolmueemaldusseadise kasutamine võib vähendada tolmust tingitud ohte.
  • Ärge laske tekkida petlikul turvatundel ega eirake elektrilise tööriista ohutusreegleid isegi siis, kui olete pärast paljukordset kasutamist elektrilise tööriistaga harjunud. Tähelepanematu käsitsemine võib sekundi murdosa jooksul kaasa tuua raskeid vigastusi.
Elektrilise tööriista kasutamine ja käsitsemine
  • Ärge koormake seadet üle! Kasutage konkreetseks tööks sobivat elektrilist tööriista. See töötab ettenähtud jõudluspiirides tõhusamalt ja ohutumalt.
  • Ärge kasutage elektrilist tööriista, mille lüliti on rikkis! Elektriline tööriist, mida ei saa enam lülitist korralikult sisse ja välja lülitada, on ohtlik ning tuleb viia parandusse.
  • Tõmmake enne seadme mis tahes seadetöid, tarvikute vahetamist ja seadme hoiulepanekut pistik pistikupesast välja ja/või eemaldage äravõetav aku. See ettevaatusabinõu hoiab ära seadme soovimatu käivitumise.
  • Kasutusvälisel ajal hoidke elektrilist tööriista lastele kättesaamatus kohas. Ärge laske seadet kasutada isikutel, kes seadme tööpõhimõtet ei tunne või ei ole lugenud käesolevaid kasutusjuhendeid. Asjatundmatute isikute käes on elektrilised tööriistad ohtlikud.
  • Hooldage elektrilisi tööriistu ja tarvikuid korralikult. Kontrollige, kas liikuvad osad töötavad veatult ega kiilu kiini. Veenduge, et seadme osad ei ole murdunud või kahjustatud määral, mis mõjutab seadme töökindlust. Laske kahjustatud osad enne seadme kasutamist parandada. Ebapiisavalt hooldatud elektrilised tööriistad põhjustavad õnnetusi.
  • Hoidke lõiketarvikud teravad ja puhtad. Hästi hooldatud, teravate lõikeservadega lõiketarvikud kiiluvad harvemini kinni ja neid on lihtsam juhtida.
  • Kasutage elektrilist tööriista, tarvikuid ja lisatarvikuid vastavalt nendele juhistele. Arvestage seejuures töötingimuste ja tehtava töö iseloomuga. Elektrilise tööriista kasutamine otstarbel, milleks see ei ole ette nähtud, võib põhjustada ohtlikke olukordi.
  • Käepidemed ja haardepinnad peavad olema kuivad, puhtad ning vabad õlist ja rasvast. Libedad käepidemed ja haardepinnad ei võimalda elektrilist tööriista ootamatutes olukordades kindlalt käsitseda ega kontrollida.
Hooldus
  • Laske elektrilist tööriista parandada ainult kvalifitseeritud spetsialistidel, kes kasutavad originaalvaruosi. Nii on tagatud elektrilise tööriista ohutu töö.

Ohutusnõuded teemantpuurmasinate kasutamisel

  • Kui teete puurimistöid, mille juures on vaja kasutada vett, juhtige vesi tööpiirkonnast ära või kasutage vedeliku kokkukogumise vahendit. Sellised ohutusmeetmed hoiavad tööpiirkonna kuivana ja vähendavad elektrilöögi ohtu.
  • Kui teete töid, mille puhul võib lõiketarvik tabada varjatud elektrijuhtmeid või seadme enda toitejuhet, hoidke seadet käepideme isoleeritud pinnast. Lõiketarviku kokkupuude pingestatud elektrijuhtmega võib seada pinge alla ka elektritööriista metallosad ja põhjustada elektrilöögi.
  • Kasutage teemantpuurimise ajal kuulmiskaitsevahendeid! Müra võib kahjustada kuulmist.
  • Kui tarvik kinni kiilub, katkestage ettenihe ja lülitage tööriist välja. Selgitage välja ja kõrvaldage kinnikiilumise põhjus.
  • Kui tahate tooriku sees olevat teemantpuurmasinat uuesti käivitada, kontrollige enne sisselülitamist, kas tarvik vabalt pöörleb. Kui tarvik on kinni kiilunud, siis ei pruugi see pöörelda ning võib põhjustada ülekoormuse või teemantpuurmasina lahtitulemise tooriku küljest.
  • Kui kinnitate puuristatiivi tüüblite ja kruvidega tooriku külge, veenduge, et kasutatav kinnitus suudab masinat kasutamise ajal kindlalt paigal hoida. Kui toorik ei ole vastupidav või on poorne, võib tüübel välja tulla, mistõttu puuristatiiv tuleb tooriku küljest lahti.
  • Kui puurite läbi seina või lae, veenduge, et teisel pool olevad inimesed ja tööpiirkonnad on kaitstud. Kroonpuur võib ulatuda üle puuritava ava ja puursüdamik võib teisele poole välja kukkuda.
  • Ärge kasutage seda seadet pea kohal tehtavateks vee juurdevooluga puurimistöödeks! Kui elektrilise tööriista sisemusse satub vett, siis elektrilöögi oht suureneb.

Täiendavad ohutusnõuded

Isikuohutus
  • Seadet on keelatud muuta ja ümber ehitada.
  • Käepidemed peavad olema kuivad, puhtad ning vabad õlist ja rasvast.
  • Veenduge, et lisakäepide on korrektselt paigaldatud ja nõuetekohaselt kinnitatud. Hoidke seadet ettenähtud käepidemetest mõlema käega.
  • Pange tugirakis püsti enne elektritööriista kokkupanekut. Õige kokkupanek aitab vältida kokkuvajumisohtu.
  • Kinnitage elektriline tööriist kindlalt tugirakise külge, enne kui asute seadet kasutama. Kui elektriööriist peaks rakisel paigast nihkuma, võib kasutaja kaotada seadme üle kontrolli.
  • Asetage tugirakis tugevale, siledale horisontaalsele aluspinnale. Kui tugirakis paigast nihkub või kõigub, siis ei ole võimalik tööriista ühtlaselt ega ohutult juhtida.
  • Kontrollige üle aluspind. Kare pind võib kinnitusjõudu vähendada. Komposiitmaterjal võib töötamise ajal lahti tulla.
  • Ärge koormake tugirakist üle ega kasutage seda ronimisvahendi ega tellinguna. Tugirakise ülekoormamise või sellel seismise tõttu liigub rakise raskuskese üles ja rakis kukub ümber.
  • Töötades tehke pause ning lõdvestage ja liigutage oma sõrmi, et parandada sõrmede verevarustust.
  • Seadet ei tohi kasutada füüsiliselt nõrgad isikud, kellele ei ole antud juhiseid seadme kasutamiseks. Hoidke lapsed seadmest eemal.
  • Vältige kokkupuudet seadme pöörlevate osadega. Lülitage seade sisse alles töökohas. Kokkupuude seadme pöörlevate osadega, eriti pöörlevate tarvikutega, võib põhjustada vigastusi.
  • Juhtige töötamise ajal toitekaablit, pikendusjuhet, tolmuimemisvoolikut ja veevoolikut alati seadme tagant ja seadmest eemale. Sellega väldite töö ajal kaabli või vooliku otsa komistamist.
  • Vältige puurmuda sattumist nahale.
  • Pliisisaldusega värvide, teatud liiki puidu, mineraalide ja metalli tolm võib kahjustada tervist. Tolmuga kokkupuude või tolmu sissehingamine võib seadme kasutajal või läheduses viibijatel esile kutsuda allergilise reaktsiooni ja/või hingamisteede haigusi. Teatud tüüpi tolm, näiteks tamme- või pöögitolm, võib tekitada vähki, eriti koosmõjus puidutöötlemisel kasutatavate lisaainetega (kromaat, puidukaitsevahendid). Kasutage võimalikult tõhusat tolmuimejat. Kasutage soovitatud mobiilset tolmuimejat, mis on ette nähtud puidu- ja/või mineraalsete materjalide tolmu eemaldamiseks ja mis on kohandatud selle elektrilise tööriistaga. Tagage tööpiirkonnas hea ventilatsioon. Soovitav on kasutada filtriklassi P2 kuuluvat hingamisteedemaski. Järgige kasutusriigis materjalide töötlemisel kehtivaid eeskirju.
Elektritööriistade hoolikas käsitsemine ja kasutamine
  • Kinnitage töödeldav detail korralikult. Kasutage töödeldava detaili kinnitamiseks kinnitusvahendeid või pitskruvi. Nii püsib seade kindlamalt paigal kui käega hoides, samuti jäävad nii mõlemad käed seadmega töötamiseks vabaks.
  • Veenduge, et kasutatavad tarvikud sobivad seadmega ja on padrunisse nõuetekohaselt kinnitatud.
  • Voolukatkestuse korral lülitage seade välja ja eemaldage vooluvõrgust. Nii hoiate vooluvarustuse taastumisel ära seadme soovimatu käivitumise.
Elektriohutus
  • Kontrollige tööpiirkond enne töö alustamist üle metalliotsijaga, et tuvastada varjatud elektrijuhtmete, gaasi- või veetorude asukoht. Pingestatud elektrijuhtme vigastamise korral võivad seadme välised metallosad pinge alla sattuda. See tekitab tõsise elektrilöögiohu.
  • Ärge kasutage seadet ilma tarnekomplekti kuuluva PRCD-ta (PRDC-ta seadmete puhul ilma eraldustrafota)! Kontrollige PRCD iga kord enne kasutamist üle.
  • Kontrollige regulaarselt seadme toitejuhet. Kui see on kahjustatud, laske see elektrikul välja vahetada. Kui elektrilise tööriista toitejuhe on kahjustatud, tuleb see asendada spetsiaalset tüüpi heakskiidetud toitejuhtmega, mis on saadaval müügiesindustes. Kontrollige regulaarselt pikendusjuhtmeid, kahjustuste korral vahetage need välja. Ärge puudutage toitejuhet, mis on töö ajal kahjustada saanud. Tõmmake seadme toitepistik pistikupesast välja. Kahjustatud toite- ja pikendusjuhtmed tekitavad elektrilöögi ohu.
Töökoht
  • Seinu läbindavate puurimistööde korral piirake seina taha jääv ala, sest materjalitükid ja puursüdamik võivad kukkuda teisele poole seina. Vahelagesid läbindavate puurimistööde korral piirake vahelae alla jääv ala, sest materjalitükid ja puursüdamik võivad alla kukkuda.
  • Ülespoole märgpuurimisel on kohustuslik kasutada veekogumissüsteemi, millega on ühendatud tolmu- ja veeimur.
  • Üles suunatud puurimise korral on vaakumkinnituse kasutamine keelatud.
  • Horisontaalsel puurimisel tuleb statiivi kinnitamiseks kasutada lisaks vaakumile (tarvik) ka muid kinnitusvahendeid.
  • Ärge kasutage alusplaadi joondamisel lööktööriistu (nt haamrit)!
  • Tagage tööpiirkonnas hea ventilatsioon. Halva ventilatsiooniga töökohta kogunev tolm võib kahjustada tervist.
  • Kooskõlastage puurimistööd töödejuhataja või projektijuhiga. Praod kandvates seintes ja teistes konstruktsioonides võivad avaldada mõju staatikale, eriti armatuurraua või kandeelementide lõikamisel.
  • Välitingimustes tehtavate tööde puhul on soovitatav kanda kummikindaid ja mittelibisevaid jalatseid.
Isikuohutus
  • Teemanttrell ja teemantpuurkroon on rasked. Kehaosad võivad vahelejäämisel muljuda saada. Kasutaja ja läheduses viibivad isikud peavad seadme kasutamise ajal kandma sobivaid kaitseprille, kaitsekiivrit, kõrvaklappe, kaitsekindaid, turvajalatseid ja kerget respiraatorit.

Kirjeldus

Seadme osad ja juhtelemendid

Image alternative
  1. Loputus-/imipea
  2. Vee läbivoolu näidik
  3. Lisakäepide
  4. Veeregulaator
  5. Veevarustuse liitmik
  6. Reduktori lüliti
  7. Reduktor
  8. Mootor
  9. Toitelüliti
  10. Käepide
  11. Vargusvastase kaitse näit (lisana)
  12. Hooldusnäit
  13. Puurimisvõimsuse näidik
  14. Turvaharjade kate
  15. Toitejuhe koos PRCD-ga
  16. Andmesilt
  17. Liideseplaat
  18. Lukustuskruvid (loputus-/imipea)
  19. Kate (loputus-/imipea)
  20. Tolmueemaldusliitmik
  21. Padrun

Statiiv

Image alternative
  1. Käepide
  2. Sammas
  3. Kelk
  4. Kelgu lukk
  5. Andmesilt
  6. Vaakumi õhutusventiil
  7. Vaakumühendus
  8. Vaakumtihend
  9. Alusplaat
  10. Manomeeter
  11. Nivelleerimisnäit
  12. Reguleerimishoob
  13. Nivelleerimiskruvid
  14. Puuraugu keskpunkti näidik
  15. Sügavuspiirik
  16. Lukustuspoldid
  17. Kelgu lõtku reguleerimiskruvi
  18. Piirdekruvi
  19. Juhtmehoidik

Lisatarvikud

Image alternative
  1. Ristikujuline pide
  2. Hoob
  3. Ekstsentrik
  4. Kinnituskruvi
  5. Sügavuspiirik
  6. Veekogumisanum
  7. Puuripesa
  8. Puuripesa adapter
  9. Tihend
  10. Seadme liitmik
  11. Hoidik
  12. Veekogumisanum
  13. Tihend
  14. Kruvitungraud
  15. Rattakomplekt

Sihipärane kasutamine

Kirjeldatud toode on elektriline teemantsüdamikpuurmasin. See on ette nähtud läbindavate ja umbavade manuaalseks märg- ja kuivpuurimiseks ning statiivi kasutades läbindavate ja umbavade märgpuurimiseks (armeeritud) mineraalsetesse pindadesse.

Kirjeldatud toode on ette nähtud professionaalseks kasutamiseks ning seda tohivad käsitseda, hooldada ja remontida üksnes selleks volitatud ja vastava väljaõppega asjatundjad. Nimetatud personal peab kõikide võimalike ohtudega kursis olema. Seade ja selle tarvikud võivad olla ohtlikud, kui vastava väljaõppeta isikud kasutavad neid oskusteta ja mittesihipäraselt.
  • Seadet võib kasutada vaid siis, kui vooluvõrgu pinge ja sagedus ühtib seadme andmesildil toodud pinge ja voolusagedusega.
  • Järgige riigis kehtivaid tööohutusnõudeid.
  • Vigastuste ohu vältimiseks kasutage üksnes Hilti originaaltarvikuid ja lisaseadiseid.

Puurimisjõudluse näit

Teemanttrell on varustatud puurimisvõimsuse näidikuga, millel on valgussignaaliga indikaatortuled.
Sümbol
Seisund
Tähendus
Image alternative põleb oranžilt
Kontaktsurve on liiga madal
põleb rohelise tulega
Kontaktsurve on sobiv
põleb punase tulega
Kontaktsurve liiga tugev

Hoolduse indikaatortuli

Teemanttrell on varustatud hooldusnäidikuga, millel on valgussignaaliga indikaatortuled.
Sümbol
Seisund
Tähendus
Image alternative põleb punase tulega
Toode töötab
Turvaharjad on väga kulunud.
Käes on hoolduse tähtaeg. Pärast tule süttimist saab seadmega töötada veel mõne tunni, seejärel lülitub seade automaatselt välja.
Toimetage seade õigeaegselt Hilti hooldekeskusse.
põleb punase tulega
Toode ei tööta
Grafiitharjad tuleb välja vahetada.
vilgub punase tulega
Teemantsüdamik-puurseadme ülekuumenemine või kahjustused.
Vt Rikkeabi.

Tarnekomplekt

Teemantsüdamikpuurmasin, kasutusjuhend.
Tööohutuse tagamiseks kasutage ainult originaalvaruosi ja -materjale. Meie poolt heakskiidetud varuosad, materjalid ja tarvikud leiate Hilti edasimüüja juurest või veebilehelt: www.hilti.com

Tehnilised andmed

Toote omadused

Andmed nimipinge, nimivoolu, sageduse ja nimivõimsuse kohta leiate kasutusriigile vastavalt andmesildilt.
Generaatori või transformaatori kasutamisel peab selle väljundvõimsus olema vähemalt kaks korda suurem kui seadme tüübisildile märgitud nimisisendvõimsus. Transformaatori või generaatori tööpinge peab olema kogu aeg vahemikus + 5% ja – 15% seadme nimipingest.

DD 150-U
Nimivool
230 V
10,3 A
Nimivõimsus
2 200 W
Teemantsüdamikpuurmasina kaal
8,2 kg
Puuristatiivi kaal koos kombialusplaadi ja kelguga
13,3 kg
Teemantsüdamikuga puurtrell (P×L×K)
516 mm x 129 mm x 159 mm
Puuristatiivi mõõtmed (P×L×K)
610 mm x 250 mm x 952 mm
Lubatud veesurve
≤ 6 bar
Nimipöörlemiskiirus tühikäigul
1. käik
840 p/min
2. käik
1 640 p/min
3. käik
3 070 p/min
Kaitseklass
Kaitseklass I (maandatud)

Märgistuse ideaalne kaugus puurimiskeskusest

Tüüblite ankurdusplaat
270 mm
Vaakumalusplaat
290 mm
Kombineeritud alustald
290 mm

Nimipinge

Toodet pakutakse tootevalikus eri nimipingetega. Teie toote nimipinge ja nimirežiimi leiate andmesildilt.
Nimipinge
100 V
110 V
GB
110 V
TW
120 V
127 V
220 V
230 V
240 V
Nimivool
15 A
16 A
15 A
19,5 A
18,5 A
10 A
10,3 A
9,9 A
Võrgusagedus
50/60 Hz
50/60 Hz
50/60 Hz
60 Hz
50/60 Hz
50/60 Hz
50/60 Hz
50/60 Hz

Pikendusjuhtmete kasutamine

Kasutage ainult sobivaid piisava ristlõikega pikendusjuhtmeid.
Pikendusjuhtme soovitatavad minimaalsed ristlõiked ja maksimaalsed pikkused:
Juhtme ristlõige →
↓ Võrgupinge
1,5 mm²
2,5 mm²
3,5 mm²
4,0 mm²
100 V
ei ole soovitatav
ei ole soovitatav
25 m
ei ole soovitatav
110 V
ei ole soovitatav
15 m
ei ole soovitatav
30 m
127 V
ei ole soovitatav
20 m
ei ole soovitatav
35 m
220 V
35 m
65 m
ei ole soovitatav
105 m
230 V
40 m
70 m
ei ole soovitatav
110 m
240 V
40 m
70 m
ei ole soovitatav
110 m

Puurkroonide läbimõõdud

Ülespoole märgpuurimisel on kohustuslik kasutada veekogumissüsteemi, millega on ühendatud tolmu- ja veeimur.

1. käik
2. käik
3. käik
Ø puurikroonid (statiivil juhitud, märgpuurimine)
Koos veekogumissüsteemiga
102 mm … 162 mm
28 mm … 87 mm
12 mm … 25 mm
Ilma veekogumissüsteemita
102 mm … 162 mm
28 mm … 87 mm
12 mm … 25 mm
Ø puurikroonid (käsijuhtimisega, märgpuurimine)
Ilma veekogumissüsteemita
121 mm … 131 mm
41 mm … 111 mm
8 mm … 36 mm
Ø puurikroonid (käsijuhtimisega, kuivpuurimine, HDMU)
Koos tolmuimemisfunktsiooniga
122 mm … 162 mm
67 mm … 112 mm
·/·
Ø puurikroonid (käsijuhtimisega, kuivpuurimine, PCM)
Koos tolmuimemisfunktsiooniga
52 mm … 162 mm
·/·
·/·

Kasutamine eri varustusega

käsijuhtimisega/
Statiivil
lisasüsteemid
Puurkroonide läbimõõdud
Puurimissuund
käsijuhtimisega/kuiv
tolmuimejaga
37 mm … 162 mm
Kõik suunad
käsijuhtimisega/märg
ilma veekogumissüsteemita
8 mm … 132 mm
mitte üles
käsijuhtimisega/märg
veekogumissüsteemiga
8 mm … 62 mm
Kõik suunad
statiivil juhtimisega/märg
ilma veekogumissüsteemita
12 mm … 162 mm
mitte üles
statiivil juhtimisega/märg
veekogumissüsteemiga
12 mm … 162 mm
Kõik suunad

Andmed müra ja vibratsiooni kohta vastavalt standardile EN 62841

Käesolevas juhendis märgitud helirõhu- ja vibratsioonitase on mõõdetud standarditud mõõtemeetodil ja seda saab kasutada elektriliste tööriistade omavaheliseks võrdlemiseks. See sobib ka vibratsiooni- ja mürataseme esialgseks hindamiseks.
Toodud näitajad iseloomustavad elektrilise tööriista põhilisi ettenähtud töid. Kui aga elektrilist tööriista kasutatakse muul otstarbel, teiste tarvikutega või kui tööriista on ebapiisavalt hooldatud, võivad näitajad käesolevas juhendis toodud näitajatest kõrvale kalduda. See võib vibratsiooni- ja mürataset töötamise koguperioodil tunduvalt suurendada.
Ekspositsiooni täpseks hindamiseks tuleb arvesse võtta ka aega, mil seade oli välja lülitatud või küll sisse lülitatud, kuid tegelikult tööle rakendamata. See võib vibratsiooni- ja mürataset töö koguperioodi lõikes tunduvalt vähendada.
Kasutaja kaitseks müra ja/või vibratsiooni eest võtke tarvitusele täiendavaid kaitsemeetmeid, näiteks: hooldage elektrilist tööriista ja tarvikuid korralikult, hoidke käed soojad, tagage sujuv töökorraldus.
Müratase

Manuaalne
Statiivil
Helivõimsustase (LWA)
98 dB(A)
106 dB(A)
Helivõimsustaseme mõõtemääramatus (KWA)
3 dB(A)
3 dB(A)
Helirõhutase (LpA)
87 dB(A)
93 dB(A)
Helirõhutaseme mõõtemääramatus (KpA)
3 dB(A)
3 dB(A)
Vibratsioonitase

Manuaalne
Statiivil
Betooni (märg)puurimine (ah, DD)
7 m/s²
3,5 m/s²
Mõõtemääramatus (K)
1,5 m/s²
1,5 m/s²
Silikaattellise HDMU-(kuiv)puurimine (ah, DD)
6,5 m/s²
·/·
Mõõtemääramatus (K)
6,5 m/s²
·/·
Silikaattellise PCM-(kuiv)puurimine (ah, DD)
14,5 m/s²
·/·
Mõõtemääramatus (K)
4,5 m/s²
·/·

Töö ettevalmistamine

HOIATUS
Vigastusoht! Kui statiiv on kinnitatud puudulikult, võib see hakata pöörlema või ümber kukkuda.
  • Kinnitage statiiv enne teemanttrelli kasutamist tüüblitega või vaakumplaadiga töödeldava aluspinna külge.
  • Kasutage üksnes tüübleid, mis on konkreetse pinna jaoks ette nähtud ja järgige tüübli tootja paigaldusjuhiseid.
  • Kasutage vaakumplaati vaid siis, kui olemasolev pind sobib statiivi vaakumkinnitusega kinnitamiseks.

Statiivi kinnitamine tüübliga

HOIATUS
Valede tüüblite kasutamisel püsib vigastusoht! Seade võib eemale paiskuda ja kahjustusi tekitada.
  • Kasutage konkreetse pinna jaoks sobivaid tüübleid ja järgige tüübli tootja paigaldusjuhiseid.
Hilti Metallist laiendtüüblid M12 ja M16 on peamiselt mõeldud kinnitamiseks teemantsüdamikuga puurtrelliga pragunematusse betooni. Ometi võib teatud tingimustel teistsugust kinnitusviisi vaja minna. Kinnituse stabiilsuse kohta tekkinud küsimuste puhul palume pöörduda Hilti tehnilise toe poole.
Image alternative
  1. Kasutage vastavale aluspinnale sobivaid tüübleid. Valige vahemaa vastavalt kasutatavale alusplaadile.
    Tehnilised andmed
    Tüüblite ankurdusplaat
    270 mm
    Kombineeritud alustald
    290 mm
  2. Kruvige kinnitusspindel tüübli sisse.
  3. Seadke teemanttrelli alusplaat spindli kohale ja joondage see.
  4. Keerake pingutusmutter spindlile seda kinni keeramata.
  5. Nivelleerige alusplaat nivelleerimiskruvidega. Veenduge, et nivelleerimiskruvid on aluspinda kindlalt kinnitatud.
  6. Pingutage kinnitusmutter sobiva lehtvõtmega kinnitusspindli külge.
  7. Veenduge, et teemanttrell on tugevasti kinni.

Puuristatiivi kinnitamine vaakumiga

HOIATUS
Puuduvast rõhukontrollist tingitud vigastusoht !
  • Enne puurimist ja puurimise ajal tuleb tagada, et manomeetri osuti on rohelise ala piires.
Kui kasutate ankuralusplaadiga puuristatiivi, ühendage vaakum-alusplaat ja ankur-alusplaat omavahel kindlalt. Kinnitage ankur-alusplaat kruvidega vaakum-alusplaadi külge. Veenduge, et valitud kroonpuur vaakum-alusplaati ei kahjusta.
Horisontaalsete puurimiste korral kinnitage teemantsüdamikpuurmasin täiendavalt (nt tüübliga kinnitatud kett).
Jälgige enne puuristatiivi paigutamist, et paigaldamiseks ja käsitsemiseks jääks piisavalt ruumi.
Image alternative
  1. Keerake tasanduskruvisid nõnda, et need ulatuks alusplaadi alt u 5 mm välja.
  2. Ühendage vaakumplaadi vaakumühendus vaakumpumbaga.
  3. Määrake kindlaks puuritava ava keskkoht. Tõmmake puuritava ava keskkohast joon selles suunas, kuhu tuleb seade.
  4. Tehke märge puuritava ava keskkohast näidatud kaugusele, joonest eemale.
    Tehnilised andmed
    Kombineeritud alustald
    290 mm
    Vaakumalusplaat
    290 mm
  5. Lülitage sisse vaakumpump, vajutage õhutusventiilile ja hoidke seda all.
  6. Joondage alusplaadi märgistus joone järgi.
  7. Kui teemanttrell on õigesti positsioneeritud, siis laske vaakum-õhutusklapp lahti ja suruge alusplaat vastu aluspinda.
  8. Nivelleerige alusplaat nivelleerimiskruvidega.
  9. Veenduge, et teemanttrell on tugevasti kinni.

Kinnitage puuristatiiv kruvitungrauaga (jackscrew)

  1. Kinnitage kruvispindel siini ülemises otsas.
  2. Seadke statiiv aluspinnal õigesse asendisse.
  3. Nivelleerige alustald 4 nivelleerimiskruviga välja.
  4. Pingutage puuristatiivi kruvitungrauaga (jackscrew) ja fikseerige see.
  5. Veenduge, et teemanttrell on tugevasti kinni.

Käsiratta paigaldus

Image alternative
Käsiratast saab paigaldada statiivi mõlemale küljele.
  • Torgake käsiratas teljele.
  • Fikseerige käsiratas.

Lisakäepideme paigaldamine

Image alternative
  1. Käepidemest keerates saab seda lahti teha või kinni panna.
  2. Veenduge, et lisakäepide on korrektselt paigaldatud ja nõuetekohaselt kinnitatud.

Lisakäepideme reguleerimine

Image alternative
  1. Tehke külgmine käepide lahti, keerates seda vastupäeva.
  2. Seadke lisakäepide õigesse asendisse.
  3. Fikseerige külgmine käepide, keerates seda päripäeva.
  4. Veenduge, et külgkäepide on kindlalt kinni pingutatud.

Sügavuspiiriku reguleerimine (statiiviga töötamisel)

  1. Reguleerige sügavuspiirik välja.
  2. Fikseerige sügavuspiirik kinnituskruviga.

Teemanttrelli fikseerimine puuristatiivile

Image alternative
  1. Keerake käsiratas vastupäeva ja tõmmake lukustuspolt välja.
  2. Riputage liideseplaat puuristatiivi küljes oleva konksu otsa.
  3. Lükake lukustuspolt sisse ja pingutage see käsirattaga (päripäeva) kinni.
  4. Asetage käepidemesse lüliti lukk.
    Lüliti lukuga saab lülitit (sisse/välja) hoida pideva töö režiimil.
  5. Sulgege külgmise käepideme küljes olev veeklapp.
  6. Ühendage seade veevarustusega.

Teemantsüdamik-puurseadme eemaldamine puuristatiivilt

  1. Lukustage kelk siinil oleva lukustusnupuga.
  2. Sulgege külgmise käepideme küljes olev veeklapp.
  3. Lahutage seade veevarustusest.
  4. Eemaldage käepidemest kelgulukk.
  5. Avage lukustuspolt käsirattaga (vastupäeva).
  6. Tõmmake lukustuspolt pilust välja.
  7. Kallutage seade statiivilt maha.

TPS varguskaitsesüsteemiga seadme aktiveerimine

  1. Ühendage teemanttrelli toitepistik pistikupessa.
  2. Vajutage PRCD rikkevoolukaitse nuppu "Reset" või "I".
    • Varguskaitse kollane märgutuli hakkab vilkuma.
  3. Hoidke aktiveerimisvõtit otse lukusümboli peal.
    • Varguskaitsesüsteemi kollane märgutuli kustub ja seade on aktiveeritud.
    Kui elektritoide katkeb, on süsteem veel ligi 20 minutit töövalmis. Pikemate katkestuste korral tuleb varguskaitse aktiveerimisvõtme abil taasaktiveerida.

Siini ja kelgu vahelise lõtku seadmine

  1. Pingutage reguleerimiskruvid sisekuuskantvõtmega käsitsi kinni.
    Tehnilised andmed
    Pingutuspöördemoment
    5 Nm
  2. Keerake reguleerimiskruvid uuesti 1/4 pöörde ulatuses lahti.
  3. Kelk on õigesti välja reguleeritud, kui see jääb ilma kroonpuurita oma asendisse ja liigub koos kroonpuuriga alla.

Puurimisnurga muutmine kombineeritud alustallaga statiivil

ETTEVAATUST
Sõrmed võivad liigendipiirkonda vahele jääda. !
  • Kandke kaitsekindaid!
Image alternative
  1. Vabastage seadehoob alt puuristatiivi küljest, kuni lõhismutrid on lukust lahti.
  2. Seadke sammas soovitud asendisse.
  3. Vajutage reguleerimishoobadele, kuni soonmutrid on täies ulatuses sisse keeratud ja sammas on uuesti fikseeritud.

Tolmuimeja ühendamine

Image alternative
  1. Keerake loputus-/imipea kate maha.
  2. Ühendage imivoolik tolmuimejaliitmikuga.
  3. Sulgege külgmise käepideme küljes olev veeklapp.

Veevarustuse liitmiku paigaldamine

TÄHELEPANU
Mittesihipärasest kasutusest tingitud oht! Mittesihipärasel kasutusel võib voolik saada kahjustada.
  • Kontrollige juhtmeid regulaarselt kahjustuste suhtes ja tagage, et ei ületata lubatud veesurvet 6 bar.
  • Veenduge, et voolik ei puutu kokku pöörlevate osadega.
  • Veenduge, et voolik ei saa kelgu ettenihkel viga.
  • Max veetemperatuur: 40°C.
  • Kontrollige ühendatud veesüsteemi lekketihedust.
Et vältida seadme osade kahjustamist, kasutage üksnes kraanivett või vett, kus ei leidu mustuse osakesi.
Image alternative
  1. Sulgege loputus-/imipea kaas.
  2. Sulgege teemanttrelli veeregulaator.
  3. Ühendage voolik veevarustussüsteemiga.

Veekogumissüsteemi (tarvik) paigaldamine

HOIATUS
Elektrilöögi oht! Puuduliku äravoolu tõttu võib vesi üle mootori ja katte voolata!
  • Katkestage töö koheselt, kui äravool enam ei toimi.
Teemantsüdamik-puurseade peab olema lae suhtes 90° nurga all. Veekogumissüsteemi tihend peab olema sobitatud teemantpuurkrooni läbimõõduga.
Veekogumissüsteemiga saate vett sihipäraselt ära juhtida ja hoida ümbritseva ala puhtana. Parima tulemuse saavutate tolmu- ja veeimejat kasutades.
Image alternative
  1. Keerake siini esiküljel asuv puuristatiivi kruvi lahti.
  2. Lükake veekogumissüsteemi kandur õigesse asendisse.
  3. Paigaldage kruvi ja keerake see kinni.
  4. Asetage veekogumisanum hoidiku kahe liikuva hoova vahele.
  5. Kinnitage veekogumisanum kahe kruviga kanduri külge nii, et see jääb vastu aluspinda.
  6. Ühendage veekoguri korgiga tolmu- ja veeimeja või voolik, mille kaudu saab vesi ära voolata.

Käsitsemine

Teemantkroonpuuri paigaldamine padruniga BI+

ETTEVAATUST
Tarvikuvahetusel püsib vigastusoht! Seade läheb kasutades tuliseks. Sellel võib olla teravaid servi.
  • Kandke tarvikuvahetusel alati kaitsekindaid.
Teemantpuurkroonid tuleb välja vahetada kohe, kui lõike- või puurimisjõudlus märgatavalt väheneb. Enamasti siis, kui teemantsegmendid on teatud kõrguselt ära kulunud.
Image alternative
  1. Lukustage kelk siinil oleva lukustusnupuga. Veenduge, et see on kindlalt kinni.
  2. Avage padrun, keerates seda suunas "Avatud klambrid".
  3. Asetage teemantkroonpuur alt teemantsüdamikpuurmasina padrunisse ja keerake seda seni, kuni see fikseerub kohale.
  4. Sulgege padrun, keerates seda suunas "Suletud klambrid".
  5. Kontrollige, kas teemantkroonpuur on padrunisse kindlalt kinnitatud.

Alternatiivse tööriistahoidikuga teemantpuurkrooni paigaldamine

  1. Lukustage seadme võll sobiva lehtvõtmega.
  2. Keerake puurkroon sobiva lehtvõtmega kinni.

Teemantpuurkrooni eemaldamine padruniga BI+

ETTEVAATUST
Tarvikuvahetusel püsib vigastusoht! Seade läheb kasutades tuliseks. Sellel võib olla teravaid servi.
  • Kandke tarvikuvahetusel alati kaitsekindaid.
  1. Lukustage kelk siinil oleva lukustusnupuga. Veenduge, et see on kindlalt kinni.
  2. Avage tööriistahoidik, keerates sümboli "Avatud klambrid" suunas.
  3. Tõmmake padruni hülssi noole suunas seadme poole. See vabastab kroonpuuri.
  4. Eemaldage teemantkroonpuur.

Teemantpuurkrooni demonteerimine alternatiivse padruniga

ETTEVAATUST
Tarvikuvahetusel püsib vigastusoht! Seade läheb kasutades tuliseks. Sellel võib olla teravaid servi.
  • Kandke tarvikuvahetusel alati kaitsekindaid.
  1. Lukustage seadme võll sobiva lihtvõtmega.
  2. Eemaldage puurkroon sobiva lihtvõtmega.

Pöörete arvu valik

ETTEVAATUST
Kulumisoht Reduktori kahjustamise oht
  • Ärge lülitage seadet töötamise ajal ümber. Oodake, kuni spindel on seiskunud.
Image alternative
  • Keerake lüliti soovitatud asendisse, keerates samal ajal käega puurkrooni.

Rikkevoolu kaitselüliti PRCD

Ilma PRCD-ta teemanttrellidel tuleb kasutada eraldustrafot.
  1. Ühendage teemanttrelli toitepistik maandusega pistikupessa.
  2. Vajutage rikkevoolu kaitselüliti PRCD nuppu "I" või "RESET".
    • Ekraan süttib.
  3. Vajutage rikkevoolu kaitselüliti PRCD nuppu "0" või "TEST".
    • Ekraan kustub.
HOIATUS
Elektrilöögist tingitud vigastusoht! Kui vajutate nuppu 0 või TEST ja rikkevoolukaitse näit ei kustu, siis ei tohi teemanttrelli edasi kasutada!
  • Laske teemanttrelli remontida Hilti teeninduses.
  1. Vajutage rikkevoolu kaitselüliti PRCD nuppu "I" või "RESET".
    • Ekraan süttib.

Kuiv käsipuurimine

Tolmu kogunemine kroonpuuri võib mõjutada raskuskeset.
  • Eemaldage kroonpuurist tolm.

Kuivpuurimine tolmuimejat kasutades

Tolmu kogunemine kroonpuuri võib mõjutada raskuskeset.
  • Elektrostaatilise efekti vältimiseks kasutage antistaatilist tolmuimejat.

Kaheosalise tsentreerimisabi kasutamine

ETTEVAATUST
Valest kasutusest tingitud vigastusoht! Tsentreerimisabi küljest võivad detailid lahti tulla, kui seda ei vajutata vastu aluspinda.
  • Ärge käitage kaheosalise tsentreerimisabiga varustatud teemanttrelli vabalt tühikäigul, vaid ainult kontaktis aluspinnaga.
Eri läbimõõduga teemantkroonpuuride jaoks läheb vaja erinevaid puurimise abivahendeid.
  1. Asetage puurimise abivahend eest teemantkroonpuurile.
  2. Kui alustate puurimist, avaldage ainult kerget survet, kuni puurkroon on tsentreeritud. Alles seejärel tugevdage survet. Tehke 3–5 mm sügavune juhtlõige.
  3. Seisake seade, lastes sisse-välja-lülitist lahti. Oodake, kuni puurkroon on lõplikult seiskunud.
  4. Eemaldage tsentreerimisabi puurkrooni küljest.
  5. Positsioneerige puurkroon juhtlõike sees, vajutage sisse-välja-lülitit ja jätkake puurimist.

Kasutage tolmuimeja käitamiseks elektritööriistade võrgupistikut

Kasutage soonega puurkroone ainult siis, kui töötate ilma tolmuimemisfunktsioonita.
  1. Seadke külgmine käepide soovitud asendisse ja fikseerige see.
  2. Lisavarustus: Paigaldage ja kasutage kaheosalist tsentreerimisabi.
  3. Ühendage teemanttrelli võrgupistik tolmuimeja pistikupessa.
  4. Ühendage tolmuimeja võrgupistik pistikupessa.
  5. Kui see on ühendatud: vajutage lülitile "Reset" või PRCD nupule "I".
  6. Positsioneerige teemanttrell keskmärgise järgi.
  7. Vajutage teemanttrelli sisse-välja-lülitit.
    Tolmuimeja lülitub pärast elektrilise tööriista sisselülitamist sisse ajalise nihkega. Pärast elektrilise tööriista väljalülitamist lülitub tolmuimeja ajalise nihkega välja.

Kasutage tolmuimejat, mida ei pea ühendama elektritööriistade võrgupistikusse

Kasutage soonega puurkroone ainult siis, kui töötate ilma tolmuimemisfunktsioonita.
  1. Seadke külgmine käepide soovitud asendisse ja fikseerige see.
  2. Lisavarustus: Paigaldage ja kasutage kaheosalist tsentreerimisabi.
  3. Ühendage tolmuimeja võrgupistik pistikupessa.
  4. Kui see on ühendatud: vajutage lülititile "Reset" või PRCD nupule "I".
  5. Positsioneerige teemanttrell keskmärgise järgi.
  6. Vajutage teemanttrelli sisse-välja-lülitit.
  7. Laske tolmuimejal seadmest paar sekundit kauem töötada, et eemaldada ka viimased jäätmed.

Töötamine ilma tolmuimejata

Kasutage soonega puurkroone ainult siis, kui töötate ilma tolmuimemisfunktsioonita.
  1. Seadke külgmine käepide soovitud asendisse ja fikseerige see.
  2. Lisavarustus: Paigaldage ja kasutage kaheosalist tsentreerimisabi.
  3. Ühendage seadme võrgupistik pistikupessa ja vajutage lülitile "Reset" või PRCD lülitile "I".
  4. Positsioneerige teemanttrell keskmärgise järgi.
  5. Vajutage teemanttrelli sisse-välja-lülitit.

Märg käsipuurimine ilma veekogumisssüsteemita

HOIATUS
Elektrilöögi oht! Puuduliku äravoolu tõttu võib vesi üle mootori ja katte voolata!
  • Katkestage töö koheselt, kui äravool enam ei toimi.
  1. Seadke külgmine käepide soovitud asendisse ja fikseerige see.
  2. Lisavarustus: Paigaldage ja kasutage kaheosalist tsentreerimisabi.
  3. Ühendage seadme võrgupistik pistikupessa ja vajutage lülitile "Reset" või PRCD lülitile "I".
  4. Positsioneerige teemanttrell keskmärgise järgi.
  5. Avage aeglaselt veeregulaator, kuni vesi voolab soovitud koguses. Külgkäepidemel oleva näidiku abil saate kontrollida vee kogust.
  6. Vajutage teemanttrelli sisse-välja-lülitit.

Märg käsipuurimine veekogumisssüsteemiga

HOIATUS
Elektrilöögi oht! Puuduliku äravoolu tõttu võib vesi üle mootori ja katte voolata!
  • Katkestage töö koheselt, kui äravool enam ei toimi.
Tolmuimejal olevat võrgupistikupesa ei tohi kasutada.
  1. Imuri kasutamisel: käivitage märgimur ja avage veevarustus.
  2. Seadke külgmine käepide soovitud asendisse ja fikseerige see.
  3. Lisavarustus: Paigaldage ja kasutage kaheosalist tsentreerimisabi.
  4. Ühendage seadme võrgupistik pistikupessa ja vajutage lülitile "Reset" või PRCD lülitile "I".
  5. Positsioneerige teemanttrell keskmärgise järgi.
  6. Avage aeglaselt veeregulaator, kuni vesi voolab soovitud koguses. Külgkäepidemel oleva näidiku abil saate kontrollida vee kogust.
  7. Vajutage teemanttrelli sisse-välja-lülitit.

Märgpuurimine statiiviga töötamisel

HOIATUS
Elektrilöögi oht! Puuduliku äravoolu tõttu võib vesi üle mootori ja katte voolata!
  • Katkestage töö koheselt, kui äravool enam ei toimi.
Pea kohal puurimisel tuleb eeskirjakohaselt ilmtingimata kasutada veekogumisüsteemiga varustatud märgimurit!
Image alternative
  1. Avage aeglaselt veeregulaator, kuni vesi voolab soovitud koguses.
  2. Lülitage seade pidevkoormuslukustiga pidevale töörežiimile.
  3. Avage kelgu lukk.
  4. Keerake teemantpuurkrooni käsirattaga kuni aluspinnani.
  5. Kui alustate puurimist, avaldage ainult kerget survet, kuni puurkroon on tsentreeritud. Alles seejärel tugevdage survet.
  6. Seadke avaldatavat survet vastavalt puuri jõudluse näidule.

RotaRaili kasutamine (samba pööraja)

RotaRail tagab puuravale ja -südamikule kiire ja lihtsa juurdepääsu ilma süsteemi osaliselt või täielikult demonteerimata.
HOIATUS
Valest kasutusest tingitud vigastusoht! Puuristatiiv võib murduda või saada kahjustusi.
  • Ärge kunagi kasutage RotaRaili sambapikendusena.
  1. Lukustage kelk siinil oleva lukustusnupuga. Veenduge, et see on kindlalt kinni.
  2. Eemaldage piirdekruvi siini tagumiselt osalt.
  3. Kinnitage RotaRail nii, et hammassiinid jäävad ühte suunda.
  4. Keerake kinni RotaRaili kruvi.
  5. Vabastage kelgulukustus ja juhtige kelk RotaRaili peale.
  6. Keerake RotaRaili kinnituskruvid lahti ja pöörake seade koos RotaRailiga vasakule või paremale. Nii pääsete puuravale ligi.
  7. Eemaldage puursüdamik või vahetage kroonpuur välja.
  8. Pöörale seade koos RotaRailiga tagasi algasendisse ja keerake RotaRaili kinnituskruvid kinni. Juhtige seade edasitöötamiseks uuesti statiivi sambale tagasi.
  9. Pärast RotaRaili demonteerimist kinnitage uuesti lukustuskruvid siini tagumisel osal.

Töökäigud järgmisi kinnikiilumisel

Trelli kinnikiilumisel rakendub kõigepealt kaitsesidur. Seejärel lülitub mootor elektroonikast tingitult välja ja ilma kasutaja manuaalse sekkumiseta automaatselt uuesti kaks korda sisse. Kui see kinnikiilumist ei vabasta, siis lülitab elektroonika mootori 90 sekundiks välja. Käsitsi saab kinnikiilumist vabastada järgmiselt:

Puurkrooni vabastamine käsirattaga

  1. Tõmmake seadme toitepistik pistikupesast välja.
  2. Keerake puurkroon käsirattaga aluspinnast välja.
  3. Ühendage toitepistik pistikupessa.
  4. Jätkake puurimist.

Puurkrooni avamine mutrivõtmega

  1. Tõmmake seadme toitepistik pistikupesast välja.
  2. Võtke sobiva mutrivõtmega teemantpuurkrooni saba lähedalt kinni ja keerake puurkroon lahti.
  3. Ühendage toitepistik pistikupessa.
  4. Jätkake puurimist.

Hooldus, korrashoid, vedu ja ladustamine

Hooldus ja korrashoid

HOIATUS
Elektrilöögi oht! Seadme hooldamine ja remontimine toitevõrku ühendatud toitepistikuga võib põhjustada raskeid vigastusi ja põletusi.
  • Toitepistik tuleb enne iga hooldus- ja remonttööd alati välja tõmmata!
Hooldus
  • Eemaldage kõvasti kinni olev mustus ettevaatlikult.
  • Puhastage ventilatsiooniavasid ettevaatlikult kuiva harjaga.
  • Puhastage korpust kergelt niiske lapiga. Ärge kasutage silikooni sisaldavaid hooldusvahendeid, sest need võivad kahjustada seadme plastdetaile.
Korrashoid
HOIATUS
Elektrilöögi oht! Elektridetailide asjatundmatu parandamine võib kaasa tuua raskeid vigastusi ja põletusi.
  • Elektridetaile tohivad parandada ainult elektriala asjatundjad.
  • Kontrollige regulaarselt, kas kõik nähtavad osad on terved ja kas juhtelemendid toimivad veatult.
  • Kahjustuste ja/või tõrgete korral ei tohi seadet kasutada. Laske tööriist kohe Hilti hooldekeskuses parandada.
  • Pärast hooldus- ja korrashoiutöid paigaldage kõik kaitseseadised ja kontrollige nende toimivust.
Tööohutuse tagamiseks kasutage ainult originaalvaruosi ja -materjale. Teie tootega sobivaid ja meie poolt heakskiidetud varuosad, materjalid ja tarvikud leiate kauplusest Hilti Store või veebilehelt: www.hilti.group .

Turvaharjade vahetus

HOIATUS
Elektrilöögist tingitud vigastusoht !
  • Seadet tohivad kasutada, hooldada ja remontida vaid volitatud ja vastava väljaõppega asjatundjad. Kasutajad peavad olema teadlikud võimalikest ohtudest.
  1. Avage mootorist vasakul ja paremal pool olevad turvaharjade katted.
  2. Pöörake tähelepanu sellele, kuidas turvaharjad on paigaldatud. Võtke kulunud turvaharjad teemantsüdamikpuurmasinast välja.
  3. Paigaldage uued turvaharjad samamoodi, nagu olid paigaldatud vanad turvaharjad:
    Kohaleasetamisel jälgige, et Te ei kahjusta isolatsiooni.
  4. Kinnitage mootorist vasakul ja paremal pool olevad turvaharjade katted kruvidega kohale.
  5. Laske turvaharjadel tühikäigul katkestusteta töötada vähemalt 1 minuti.
    Pärast turvaharjade väljavahetamist kustub signaaltuli pärast ligikaudu 1-minutilist töötamist.

Transport ja hoiustamine

TÄHELEPANU
Madalatest temperatuurist tingitud oht! Sissetungiv vesi võib toodet kahjustada ja elektrilöögi ohtu suurendada.
  • Miinustemperatuuride korral veenduge, et seadmesse ei jää vett.
  • Avage enne teemantsüdamik-puurseadme ladustamist veeregulaator.

Abi tõrgete puhul

Kui peaks esinema tõrge, mida ei ole järgmises tabelis nimetatud või mida Te ei suuda ise kõrvaldada, pöörduge Hilti hooldekeskusse.

Teemantsüdamikpuurmasin ei ole töökorras

Tõrge
Võimalik põhjus
Lahendus
Image alternative
Hooldusnäit on tühi.
PRCD ei ole sisse lülitatud.
  • Kontrollige, kas PRCD töötab, ja lülitage see sisse.
Vooluvarustus on katkenud.
  • Ühendage vooluvõrku mõni teine elektriseade ja kontrollige, kas see töötab.
  • Kontrollige pistikühendusi, võrgukaablit, elektrijuhet ja kaitset.
Vesi mootoris.
  • Laske teemantsüdamikpuurmasinal soojas ja kuivas kohas täielikult kuivada.
Image alternative
Hooldusnäit põleb.
Turvaharjad on kulunud.
Image alternative
Hooldusnäit vilgub.
Mootor on üle kuumenenud.
  • Oodake mõni minut, kuni mootor on jahtunud, või laske teemantsüdamikpuurmasinal töötada tühikäigul, et jahtumisprotsessi kiirendada. Lülitage teemantsüdamikpuurmasin välja ja uuesti sisse.
Ülekoormusest põhjustatud häire.
  • Lülitage teemantsüdamikpuurmasin välja ja uuesti sisse.
  • Juhtige teemantsüdamikpuurmasinat otse ja/või rakendage väiksemat survet.
Image alternative
Vargusvastane kaitse vilgub.
Teemantsüdamikpuurmasin ei ole vabastatud (vargusvastase kaitsmega teemantsüdamikpuurmasinate puhul, lisavarustus).
  • Vabastage teemantsüdamikpuurmasina vabastusvõtmega.

Teemantsüdamikpuurmasin on töökorras

Tõrge
Võimalik põhjus
Lahendus
Image alternative
Hooldusnäit põleb.
Turvaharjade kulumispiir on peaaegu saavutatud. Teemantsüdamikpuurmasin töötab kuni automaatse väljalülituseni veel mõne tunni.
  • Laske turvaharjad esimesel võimalusel välja vahetada.
Turvaharjad on välja vahetatud ja peavad ennast sisse töötama.
  • Laske turvaharjadel tühikäigul vähemalt 1 minuti jooksul töötada.
Teemantsüdamikpuurmasin ei tööta maksimumvõimsusel.
Võrgu häire – vooluvõrgus esines alapinge.
  • Kontrollige, kas häire on tingitud teistest vooluvõrku või generaatoriga ühendatud elektritarvititest.
  • Kontrollige kasutatud pikendusjuhtme pikkust.
Teemantkroonpuur ei pöörle.
Reduktori lüliti ei ole fikseerunud.
  • Vajutage reduktori lülitile seni, kuni see fikseerub.
Teemantkroonpuur kiilus aluspinnas kinni.
  • Juhtige teemantsüdamikpuurmasinat otse.
  • Vabastage teemantkroonpuur lehtvõtmega: Tõmmake võrgupistik pistikupesast välja. Võtke sobiva lehtvõtmega kroonpuuri saba lähedalt kinni ja keerake kroonpuur lahti.
  • Puurimine puuristatiivi kasutades: Keerake käsiratast ning kelgu üles ja alla viimisega püüdke teemantkroonpuur vabastada.
Puurimiskiirus alaneb.
Saavutatud on maksimaalne puurimissügavus.
  • Eemaldage puursüdamik ja kasutage kroonpuuri pikendust.
Puursüdamik kiilub teemantkroonpuuri kinni.
  • Eemaldage puursüdamik.
Vale spetsifikatsioon puuritava pinna jaoks.
  • Valige sobiva spetsifikatsiooniga teemantkroonpuur.
Terase suur osakaal (seda näitab metallilaaste sisaldav puhas vesi).
  • Valige sobiva spetsifikatsiooniga teemantkroonpuur.
Teemantkroonpuur on defektne
  • Kontrollige teemantkroonpuuri kahjustuste suhtes ja vajaduse korral vahetage see välja.
Valitud on vale käik.
  • Valige õige käik.
Avaldatav surve on liiga väike.
  • Suurendage avaldatavat survet.
Seadme jõudlus on liiga väike.
  • Valige ühe käigu võrra madalam käik.
Teemantkroonpuur ei ole terav.
  • Teritage teemantkroonpuuri teritusplaadil.
Vee kogus on liiga suur.
  • Vähendage vee kogust veeregulaatorist.
Vee kogus on liiga väike.
  • Kontrollige vee juurdevoolu teemantkroonpuuri, vajaduse korral suurendage vee kogust veeregulaatorist.
Kelgu lukk on suletud.
  • Avage kelgu lukk.
Tolm vähendab puurimisjõudlust.
  • Kasutage sobivat tolmueemaldusseadist.
Käsiratast saab keerata ilma takistuseta.
Lõiketihvt on murdunud.
  • Vahetage lõiketihvt välja.
Teemantkroonpuuri ei ole võimalik padrunisse paigaldada.
Kroonpuuri saba / padrun on määrdunud või kahjustatud.
  • Puhastage ja määrige kroonpuuri saba või padrunit või vahetage need välja.
Vesi voolab loputuspeast või reduktori korpusest välja.
Veesurve on liiga suur.
  • Vähendage veesurvet.
Töötamise ajal voolab padrunist vett välja.
Teemantkroonpuur ei ole padrunis piisava tugevusega kinni keeratud.
  • Pingutage teemantkroonpuur kinni.
  • Eemaldage teemantkroonpuur. Keerake teemantkroonpuuri ca 90° ümber kroonpuuri telje. Paigaldage teemantkroonpuur uuesti.
Kroonpuuri saba / padrun on määrdunud.
  • Puhastage ja määrige kroonpuuri saba või padrunit.
Padruni või kroonpuuri saba tihend on defektne.
  • Kontrollige tihendit ja vajaduse korral vahetage see välja.
Vee läbivool puudub.
Filter või vee läbivoolu näidik on ummistunud.
  • Eemaldage filter või vee läbivoolu näidik ja peske need läbi.
Puurisüsteem on liiga suure lõtkuga.
Teemantkroonpuur ei ole padrunis piisava tugevusega kinni keeratud.
  • Pingutage teemantkroonpuur kinni.
  • Eemaldage teemantkroonpuur. Keerake teemantkroonpuuri ca 90° ümber kroonpuuri telje. Paigaldage teemantkroonpuur uuesti.
Kroonpuuri saba / padrun on defektsed.
  • Kontrollige kroonpuuri saba ja padrunit ning vajaduse korral vahetage need välja.
Kelk on liiga suure lõtkuga.
Puuristatiivi kruvid ei ole kindlalt kinni.
  • Kontrollige puuristatiivi kruvisid ja vajaduse korral pingutage need kinni.
Puuristatiiv ei ole piisavalt tugevasti kinnitatud.
  • Kinnitage puuristatiiv paremini.

Utiliseerimine

Image alternative Hilti seadmed on suures osas valmistatud taaskasutatavatest materjalidest. Taaskasutuse eelduseks on materjalide korralik sorteerimine. Paljudes riikides kogub Hilti kasutusressursi ammendanud seadmed kokku. Lisateavet saate Hilti müügiesindusest.
Image alternative
  • Ärge visake kasutusressursi ammendanud elektrilisi tööriistu, elektroonikaseadmeid ja akusid olmejäätmete hulka!

Soovituslik eeltöötlus puurmete käitlemisel

Keskkonna huvides ei soovitata eeltöötlemata puurimisprahti veekogudesse ja kanalisatsiooni suunata. Teavet kehtivate eeskirjade kohta saate kohalikust asjaomasest ametkonnast.
  1. Koguge puurimispraht kokku (nt tolmu- ja veeimuriga).
  2. Laske puurmudal settida ja kõrvaldage tahkunud jäätmed ehitusjäätmete käitluskohas (flokulandid võivad eraldumist kiirendada).
  3. Enne jääkvee (aluseline, ph väärtus > 7) kanalisatsiooni laskmist neutraliseerige see happelise neutraliseerimisvahendiga või lahjendage rohke veega.

China RoHS (direktiiv ohtlike ainete kasutamise piirangute kohta)

Järgmiselt lingilt leiate ohtlike ainete tabeli: qr.hilti.com/r5062.
RoHS-tabeli juurde viiva lingi leiate käesoleva dokumendi lõpust QR-koodina.

Tootja garantii

  • Kui Teil on küsimusi garantiitingimuste kohta, pöörduge Hilti müügiesindusse.
Image alternative
Image alternative