Keel
Tehniline dokumendid ALLALAADIMINE PDF (ET) [4 MB]

BX 3
BX 3-L

Algupärane kasutusjuhend

Andmed kasutusjuhendi kohta

Käesoleva käsitsemisjuhendi kohta

  • Hoiatus! Enne toote kasutamist veenduge, et olete tootele lisatud kasutusjuhendi, sealhulgas juhised, ohutus- ja hoiatusviited, joonised ja spetsifikatsioonid, läbi lugenud ja sellest aru saanud. Tutvuge eriti kõigi juhiste, ohutus- ja hoiatusviidete, jooniste, spetsifikatsioonide ning komponentide ja funktsioonidega. Selle eiramisel esineb elektrilöögi, tulekahju ja/või raskete vigastuste oht. Hoidke kasutusjuhend koos kõigi juhiste, ohutus- ja hoiatusviidetega hilisemaks kasutamiseks alles.
  • Image alternative tooted on ette nähtud professionaalsele kasutajale ja neid tohivad käsitseda, hooldada ja korras hoida ainult volitatud ja asjaomase väljaõppega isikud. Nimetatud personal peab olema teadlik kõikidest kaasnevatest ohtudest. Seade ja sellega ühendatavad abivahendid võivad osutuda ohtlikuks, kui neid ei kasutata nõuetekohaselt või kui nendega töötab vastava väljaõppeta isik.
  • Lisatud kasutusjuhend vastab tehnika käesolevale tasemele trükki andmise ajal. Uusima versiooni leiate alati veebist Hilti toote leheküljelt. Järgige selleks sümboliga Image alternative tähistatud linki või QR-koodi käesolevas kasutusjuhendis.
  • Andke toode teistele edasi ainult koos käesoleva kasutusjuhendiga!

Märkide selgitus

Hoiatused

Hoiatused annavad märku toote kasutamisel tekkivatest ohtudest. Kasutatakse järgmisi märksõnu:
OHT
OHT !
  • Võimalikud ohtlikud olukorrad, mis võivad põhjustada kasutaja raskeid kehavigastusi või hukkumist.
HOIATUS
HOIATUS !
  • Võimalik ohtlik olukord, mis võib põhjustada kasutaja raskeid kehavigastusi või hukkumist.
ETTEVAATUST
ETTEVAATUST !
  • Võimalikud ohtlikud olukorrad, mis võivad põhjustada kehavigastusi või varalist kahju.

Sümbolid kasutusjuhendis

Käesolevas kasutusjuhendis kasutatakse järgmisi sümboleid:
Image alternative Järgige kasutusjuhendit
Image alternative Soovitusi seadme kasutamiseks ja muu kasulik teave
Image alternative Taaskasutatavate materjalide käsitsemine
Image alternative Elektrilisi tööriistu ja akusid ei tohi visata olmejäätmete hulka
Image alternative Hilti Li-Ion-aku
Image alternative Hilti Laadimisseade

Joonistel kasutatud sümbolid

Joonistel kasutatakse järgmisi sümboleid.
Image alternative Numbrid viitavad vastavatele joonistele kasutusjuhendi juhendi alguses.
Image alternative Numbrid joonistel tähistavad tähtsaid toiminguid või toimingute jaoks tähtsaid detaile. Tekstis tõstetakse need toimingud või detailid vastava numbri abil esile, näiteks (3) .
Image alternative Positsiooninumbreid kasutatakse joonisel Ülevaade ja need viitavad selgituste numbritele toote ülevaates .
Image alternative See märk näitab, et toote käsitsemisel tuleb olla eriti tähelepanelik.

Tootepõhised sümbolid

Sümbolid toote peal

Tootel kasutatakse järgmisi sümboleid:
Image alternative Üldine kohustusmärgis
Image alternative Kasutage kaitseprille
Image alternative Kandke kõrvaklappe
Image alternative Kandke kaitsekiivrit
Image alternative Alalisvool
Image alternative Sõnamärk Bluetooth® ja logo Image alternative on Bluetooth SIG, Inc. kuuluv registreeritud kaubamärk ja Hilti tohib seda kaubamärki kasutada litsentsi alusel.
Image alternative Seade toetab NFC-tehnoloogiat, mis on ühildatav iOS- ja Android-platvormidega.
Image alternative Liitiumioonaku
Image alternative Kasutatud on Hilti liitium-ioonaku tüübiseeriat. Pidage kinni peatükis Sihipärane kasutamine toodud juhistest.
Image alternative Ärge kasutage akut kunagi löögiriistana.
Image alternative Ärge laske akul kunagi maha kukkuda. Ärge kasutage akut, mis on saanud löögi või muul moel kahjustada.

Ohutus

Üldised ohutusnõuded elektriliste tööriistade kasutamisel

Image alternative HOIATUS! Lugege läbi kõik ohutusnõuded ja juhised. Järgnevate ohutusnõuete eiramise tagajärjeks võib olla elektrilöök, tulekahju ja/või rasked vigastused.
Hoidke kõik ohutusnõuded ja juhised edaspidiseks kasutamiseks alles.
Ohutus töökohal
  • Hoidke oma töökoht puhas ja valgustage seda korralikult. Korrastamata ja valgustamata töökoht võib põhjustada õnnetusi.
  • Ärge kasutage elektritööriista plahvatusohtlikus keskkonnas, kus leidub tuleohtlikke vedelikke, gaase või tolmu. Elektritööriistadest lööb sädemeid, mis võivad tolmu või aurud süüdata.
  • Hoidke lapsed ja kõik teised töökohast eemal, kui kasutate elektritööriista! Kui teie tähelepanu juhitakse kõrvale, võib seade teie kontrolli alt väljuda.
Elektriohutus
  • Vältige kehalist kontakti maandatud pindadega, nagu torud, radiaatorid, pliidid ja külmkapid. Kui Teie keha on maandatud, on elektrilöögi oht suurem.
  • Kaitske elektritööriista vihma ja niiskuse eest. Kui elektritööriista sisemusse satub vett, suurendab see elektrilöögiohtu.
Inimeste turvalisus
  • Olge tähelepanelik, jälgige oma tegevust ning toimige elektrilise tööriistaga töötades kaalutletult. Ärge töötage elektrilise tööriistaga, kui olete väsinud või alkoholi, narkootikumide või ravimite mõju all! Hetkeline tähelepanematus elektrilise tööriista kasutamisel võib põhjustada raskeid kehavigastusi või varalist kahju.
  • Kandke isiklikke kaitsevahendeid ja alati kaitseprille. Isiklike kaitsevahendite, nt tolmumaski, libisemiskindlate turvajalatsite, kaitsekiivri või kuulmiskaitsevahendite kandmine (sõltuvalt elektritööriista tüübist ja kasutusalast) vähendab vigastusohtu.
  • Vältige elektrilise tööriista tahtmatut käivitamist. Veenduge, et elektriline tööriist on välja lülitatud, kui ühendate selle külge aku või kui seda tõstate või kannate. Kui hoiate elektrilise tööriista kandmisel sõrme lülitil või ühendate vooluvõrku sisselülitatud tööriista, võib tagajärjeks olla tööõnnetus.
  • Eemaldage enne elektritööriista sisselülitamist selle küljest seade- ja mutrivõtmed. Elektritööriista pöörleva osa küljes olev seade- või mutrivõti võib põhjustada vigastusi.
  • Vältige ebatavalist tööasendit! Võtke stabiilne tööasend ja säilitage alati tasakaal. Nii saate seadet ootamatutes olukordades paremini kontrollida.
  • Kandke sobivat rõivastust. Ärge kandke laiu riideid ega ehteid! Hoidke juuksed, rõivad ja kindad seadme liikuvatest osadest eemal. Lotendavad riided, ehted ja pikad juuksed võivad sattuda seadme liikuvate osade vahele.
  • Kui elektritööriista külge on võimalik paigaldada tolmueemaldus- ja kogumisseadiseid, veenduge, et need on tööriistaga ühendatud ja et neid kasutatakse nõuetekohaselt. Tolmueemaldusseadise kasutamine võib vähendada tolmust tingitud ohte.
Elektrilise tööriista kasutamine ja käsitsemine
  • Ärge koormake seadet üle! Kasutage konkreetseks tööks sobivat elektrilist tööriista. See töötab ettenähtud jõudluspiirides tõhusamalt ja ohutumalt.
  • Ärge kasutage elektrilist tööriista, mille lüliti on rikkis! Elektriline tööriist, mida ei saa enam lülitist korralikult sisse ja välja lülitada, on ohtlik ning tuleb viia parandusse.
  • Eemaldage aku, enne kui asute tööriista seadistama, tarvikuid vahetama või tööriista hoiule panema. See ettevaatusabinõu hoiab ära seadme tahtmatu käivitamise.
  • Kasutusvälisel ajal hoidke elektrilist tööriista lastele kättesaamatus kohas. Ärge lubage seadet kasutada isikutel, kes seda ei tunne või ei ole lugenud käesolevaid juhiseid . Asjatundmatute isikute käes on elektrilised tööriistad ohtlikud.
  • Hooldage elektrilisi tööriistu hoolikalt. Kontrollige, kas seadme liikuvad detailid töötavad veatult ega kiilu kiini. Veenduge, et seadme detailid ei ole murdunud või kahjustatud määral, mis mõjutab seadme töökindlust. Laske kahjustatud osad enne seadme kasutamist parandada. Ebapiisavalt hooldatud elektrilised tööriistad põhjustavad tööõnnetusi.
  • Hoidke lõiketarvikud teravad ja puhtad. Hästi hooldatud, teravate lõikeservadega lõiketarvikud kiiluvad harvemini kinni ja neid on lihtsam juhtida.
  • Kasutage elektrilist tööriista, tarvikuid ja lisatarvikuid vastavalt nendele juhistele. Arvestage seejuures töötingimuste ja tehtava töö iseloomuga. Elektrilise tööriista kasutamine otstarbel, milleks see ei ole ette nähtud, võib põhjustada ohtlikke olukordi.
Akuga tööriista kasutamine ja käsitsemine
  • Laadige akusid ainult tootja soovitatud laadimisseadmega. Kui teatud tüüpi aku laadimiseks ettenähtud laadimisseadet kasutatakse teist tüüpi akude laadimiseks, tekib tulekahjuoht.
  • Kasutage elektritööriistades ainult neile ettenähtud akusid. Teist tüüpi akude kasutamine võib põhjustada vigastus- ja põlenguohtu.
  • Hoidke akud kasutusvälisel ajal eemal kirjaklambritest, müntidest, võtmetest, naeltest, kruvidest ja teistest väikestest metallesemetest, mis võivad aku kontaktid omavahel ühendada. Aku kontaktide vahel tekkiv lühis võib põhjustada põletust või tulekahju.
  • Väärkasutuse korral võib akuvedelik akust välja voolata. Vältige sellega kokkupuudet. Väljavoolav akuvedelik võib põhjustada nahaärritusi või põletusi. Juhusliku kokkupuute korral loputage kahjustatud kohta veega. Kui vedelik satub silma, pöörduge lisaks arsti poole.
Hooldus
  • Laske elektrilist tööriista parandada ainult kvalifitseeritud spetsialistidel, kes kasutavad originaalvaruosi. Nii on tagatud, et elektritööriista ohutus säilib.

Ohutusnõuded naelapüsside kasutamisel

  • Lähtuge alati sellest, et seadmes on naelad sees. Naelapüssiga hooletu ümberkäimine võib kaasa tuua naelte ootamatu väljalaskmise ja sellest tingitud vigastused.
  • Ärge suunake elektrilist tööriista enda ega teiste inimeste poole. Lasu ootamatu vallandumise tagajärjel väljub seadmest nael, mis võib tekitada vigastusi.
  • Rakendage elektriline tööriist tööle alles siis, kui see paikneb kindlalt tooriku peal. Kui elektrilisel tööriistal kontakt toorikuga puudub, võib nael kinnituskohast tagasi põrkuda.
  • Ühendage elektriline tööriist elektrivõrgust lahti või eemaldage aku, kui nael on tööriistas kinni kiilunud. Kui naelapüss on ühendatud vooluvõrku, tekib kinnikiilunud naela eemaldamisel tööriista tahtmatu käivitamise oht.
  • Kinnikiilunud naela eemaldamisel olge ettevaatlik. Süsteem võib olla pinge all ja nael võib suure hooga välja paiskuda, kui püüate seda vabastada.
  • Elektrijuhtmete kinnitamisel veenduge, et need ei ole pinge all. Hoidke naelapüssi ainult käepideme isoleeritud pinnast. Kasutage vaid selliseid naelu, mis on elektrijuhtmete kinnitamiseks sobivad. Kontrollige, et nael ei ole vigastanud elektrijuhtme isolatsiooni. Nael, mis on elektrijuhtme isolatsiooni vigastanud, võib põhjustada elektrilöögi ja tuleohu.

Ohutusnõuded

Peamised ohutusnõuded Image alternative HOIATUS! Lugege läbi kõik ohutusnõuded ja juhised. Järgnevate ohutusnõuete eiramise tagajärjeks võib olla elektrilöök, tulekahju ja/või rasked vigastused.
Hoidke kõik ohutusnõuded ja juhised edaspidiseks kasutamiseks alles.
Kasutajale esitatavad nõuded
  • Seadet tohib käsitseda ja hooldada ainult isik, keda on selleks volitatud ja kes on saanud asjaomase väljaõppe.
Isikukaitsevahendid
  • Seadme kasutamise ajal kandke sobivaid kaitseprille ja kaitsekiivrit ja nõudke nende kandmist ka läheduses viibivatelt isikutelt.
  • Kandke kuulmiskaitsevahendeid.
  • Liiga vali müra võib kahjustada kuulmist.
Inimeste turvalisus
  • Pidage kinni kasutusjuhendis toodud kasutus- ja hooldusjuhistest.
  • Olge tähelepanelik, jälgige oma tegevust ning toimige otsepaigaldusseadmega töötades kaalutletult. Ärge kasutage seadet, kui olete väsinud või alkoholi, narkootikumide või ravimite mõju all! Katkestage töö, kui tunnete valu või kui enesetunne muutub halvaks. Hetkeline tähelepanematus seadme kasutamisel võib põhjustada raskeid vigastusi.
  • Vältige ebasoodsaid tööasendeid. Veenduge oma asendi ohutuses ja säilitage alati tasakaal.
  • Kandke mittelibisevaid jalatseid.
  • Ärge tõmmake poldijuhikut või kinnituselemente kunagi käega tagasi.
  • Poldijuhikut või kinnituselementi käega tagasi tõmmates võite seadme teatud tingimustel vinnastada. Tekib naela kehasse laskmise oht.
  • Hoidke seadmega töötamisel käsi kõverdatult (ärge sirutage käsi välja).
  • Hoidke teised isikud, eriti lapsed töökohast eemal.
Otsepaigaldusseadmete käsitsemine ja kasutamine Image alternative HOIATUS! Läbistavad kinnituselemendid on ohtlikud Enne kinnituselementide laskmist veenduge, et kinnituselementide jaoks ette nähtud pinna taga ja all ei ole inimesi.
  • Enne tööga alustamist laske 2 kinnituselementi pinda, et seadet testida.
  • Kasutage tööks õiget seadet. Kasutage seadet vaid otstarbel, milleks see on ette nähtud, ja ainult siis, kui seadme tehniline seisund on veatu.
  • Ärge jätke laetud seadet kunagi järelevalveta.
  • Transportige ja hoidke seadet lukustatavas kohvris.
  • Tühjendage seade alati enne hooldus-, puhastus- ja korrashoiutöid, enne poldijuhiku vahetamist, samuti töö katkestamisel ja tööriista hoiulepanekul (eemaldage kinnituselemendid).
  • Kasutusvälisel ajal võtke kinnituselemendid ja padrunid välja ning hoidke tööriista kuivas, lukustatud ja lastele ligipääsmatus kohas.
  • Kontrollige, kas seadme ja lisatarvikute tehniline seisund on veatu. Veenduge, et seadme liikuvad osad töötavad laitmatult, ei kiilu kinni ega ole kahjustatud.
  • Et tagada seadme tõrgeteta töö, peavad kõik seadme osad olema õigesti paigaldatud ning vastama asjakohastele nõuetele. Kahjustada saanud osad tuleb lasta parandada või välja vahetada Hilti hooldekeskuses, kui kasutusjuhendis ei ole ette nähtud teisiti.
  • Enne laskmist veenduge, et pinnas ei ole elektrijuhtmeid.
  • Ärge laske kinnituselemente materjali, mis ei ole selleks ette nähtud.
  • Ebasobivad materjalid on keevisteras ja terasvalu, valumalm, klaas, marmor, plastmaterjalid, pronks, messing, vask, isolatsioonimaterjalid, õõnestellis, keraamiline tellis, õhuke plekk (< 4 mm) ja gaasbetoon. Nendesse materjalidesse laskmine võib kaasa tuua kinnituselemendi purunemise, pinnast kildude eraldumise või pinnast läbilaskmise.
  • Vajutage päästikule üksnes siis, kui seade on vertikaalselt vastu pinda surutud.
  • Hoidke naelapüssi naelte laskmisel alati pinnaga risti, et vältida kinnituselementi äralibisemist aluspinnalt.
  • Käepidemed peavad olema kuivad, puhtad ja vabad õlist ning rasvast.
  • Ärge laske seadmel kunagi kukkuda.
  • Ärge kasutage magasini käepidemena.
  • Ärge kasutage seadet põlengu- ja plahvatusohtlikes kohtades, välja arvatud juhul, kui seadmele on väljastatud sellekohane kasutusluba.
  • Ärge laske kinnituselemente olemasolevatesse aukudesse, välja arvatud juhul, kui Hilti on seda soovitanud (nt DX-Kwik).
Töökoht
  • Hoidke oma töökoht korras. Veenduge, et töökohas ei ole esemeid, mis võivad teid vigastada.
  • Töökohal valitsev korratus võib põhjustada õnnetusi.
  • Hoolitsege töökoha hea ventilatsiooni ja valgustuse eest.
Mehaanilised ohutusnõuded
  • Ärge modifitseerige ega muutke seadet, eriti kolbi.
  • Kasutage üksnes kinnituselemente, mis on selle seadme jaoks ette nähtud ja heaks kiidetud.
Termilised ohutusnõuded
  • Ärge ületage soovituslikku maksimaalset lasusagedust.
  • Kui seade peaks olema üle kuumenenud, laske sel jahtuda.
  • Ärge võtke seadet lahti, kui see on kuum. Laske seadmel jahtuda.

Akude hoolikas käsitsemine ja kasutamine

  • Järgige liitiumioonakude veo, ladustamise ja käsitsemise suhtes kehtivaid erinõudeid.
  • Kaitske akusid kõrgete temperatuuride, otsese päikesekiirguse ja tule eest.
  • Akusid ei tohi lahti võtta, kokku muljuda, kuumutada üle 80°C (176°F) ega põletada.
  • Ärge kasutage ega laadige akusid, mis on saanud löögi, kukkunud kõrgemalt kui üks meeter või muul viisil vigastada saanud. Võtke sellisel juhul alati ühendust Hilti  hooldekeskusega .
  • Kui aku on nii kuum, et seda ei saa puudutada, võib aku olla defektne. Asetage aku nähtavasse tulekindlasse kohta, mis on süttivatest materjalidest piisavaltkaugel. Laske akul jahtuda. Kui aku on ühe tunni pärast ikka veel liiga kuum, et seda puudutada saaks, siis on aku defektne. Võtke ühendust Hilti hooldekeskusega .

Kirjeldus

Toote ülevaade

Image alternative
  1. Seadme nina
  2. Poldijuhik X-FG B3-ME 02
  3. Poldijuhik X-FG B3-IF 02
  4. Poldijuhiku lukustusnupp
  5. Ventilatsiooniavad
  6. Päästik
  7. Käepide
  8. Vabastusnupud
  9. Vöökarabiin/tellingukarabiin
  10. Aku laetuse astme näit
  11. Li-Ion-aku
  12. Naelalükkur, lukustatud asend
  13. Naelalükkuri vabastamise nupp
  14. Tugijalg
  15. Magasin
  16. Oleku näit
  17. Lüliti (sisse/välja)
  18. Naelalükkur, vabastatud asend

Nõuetekohane kasutamine

Toode on käsitsi juhitav akutoitega naelapüss kasutamiseks sisetingimustes. See on ette nähtud spetsiaalselt ette nähtud kinnituselementide laskmiseks betooni, terasesse, müüritisse, silikaattellisesse ja muudesse otsepaigalduseks sobivatesse pindadesse. Toode on ette nähtud ka elektrijuhtmete kinnitamiseks klambritega, tingimusel et kasutatakse selleks sobivaid kinnituselemente. Kasutage üksnes lubatud kinnituselemente koos nende jaoks ette nähtud poldijuhikuga (vt peatükki "Tehnilised andmed").

Naelapüss, aku ja kinnituselemendid moodustavad tehnilise terviku. See tähendab, et veatu kinnitamine naelapüssiga on tagatud vaid siis, kui kasutatakse spetsiaalselt selleks ette nähtud Hilti kinnituselemente ja Hilti soovitatud laadimisseadmeid ja akusid. Üksnes nende nõuete järgimisel kehtivad Hilti kasutus- ja kinnitusalased soovitused.
  • Naelapüstolit võib kasutada ainult käsijuhtimiseks.
  • Välistada tuleb nõuetevastane kasutamine. Nõuetevastaseks kasutamiseks loetakse laskmine väga pehmesse pinda (nt puit) ja laskmine liiga kõvasse pinda (nt ülikõva teras või väga kõva looduskivi).
  • Kasutage selle toote jaoks üksnes B 22 tüüpi Hilti liitiumioonakusid.

  • Nende akude laadimiseks kasutage üksnes Hilti heakskiidetud laadimisseadmeid. Lisateavet leiate müügiesindusest Hilti Store või veebilehelt: www.hilti.group

Kaitseseadised

Magasinirežiimil töötamise korral hoiab naelatuvastus ära valed lasud, mis võivad naelapüssi kahjustada.
Survekaitse hoiab ära naelte vabalasud. Magasinirežiimil töötamise korral saab naelapüssi pinna vastu suruda ja lasu vallandada ainult siis, kui naelad on sisse pandud.

Varustus

Naelapüssil on ergonoomiline, mittelibisev ja vibratsioonisummutusega käepide, vöö- ja tellingukarabiin ning tugijalg. Seadet kaitseb ülekoormuse eest elektrooniline liigpingepiirik ja ülekuumenemise eest temperatuurikontroll.

Bluetooth

Toode on varustatud Bluetooth-liidesega. Niipea kui aku on paigaldatud ja naelapüss sisse-/väljalülitusnupust sisse lülitatakse, on võimalik kasutada Bluetooth ühendust.
Pärast seadme lülitamist ooterežiimile või naelapüssi sisse-/väljalülitusnupust väljalülitamist kantakse andmeid üle veel kolm tundi.
Selleks et aktiveeritud Bluetoothi inaktiveerida, tuleb vajutada sisse-/väljalülitusnupule vähemalt 5 sekundit, kuni LED kaks korda sinise tulega süttib.
Kui aku eemaldatakse, siis andmete ülekannet enam ei toimu.
Bluetooth ei ole kõikides riikides kättesaadav.

Bluetooth

Image alternative
Kasutusjuhendi lõpust leiate riigipõhised loasümbolid
Image alternative
Bluetooth.

Oleku näit

Oleku näit annab teavet naelapüssi oleku kohta.
Seisund
Tähendus
väljas
Naelapüss on välja lülitatud
LED põleb rohelise tulega.
Naelapüss on sisse lülitatud ja töövalmis
LED vilgub iga 3 sekundi järel rohelise tulega.
Naelapüss on ooterežiimil, seadme nina surumine vastu pinda lülitab naelapüssi sisse
LED põleb sinise tulega.
Naelapüss on sisse lülitatud, naelalinti tuleb laadida
LED vilgub sinise tulega.
Naelapüss on sisse lülitatud, magasin on täiesti tühi
LED vilgub rohelise tulega.
Naelapüss on liiga kuum või aku on liiga tühi, vt Tõrgete tabel
LED vilgub punase tulega.
Seadme tõrge, vt Tõrgete tabel
LED põleb punase tulega.
Seadme tõrge, vt Tõrgete tabel

Aku laetuse astme näit

Aku vabastusnupule vajutamisel ilmub ekraanile aku laetuse astme näit.
Lasu ajal ja vahetult pärast lasu tegemist ei ole võimalik laetuse astet teada saada.
Seisund
Tähendus
Kõik neli LED-tuld põlevad rohelise tulega.
Laetuse aste on 75% kuni 100%.
Kolm LED-tuld põlevad rohelise tulega.
Laetuse aste on 50% kuni 75%.
Kaks LED-tuld põlevad rohelise tulega.
Laetuse aste on 25% kuni 50%.
Üks LED-tuli põleb rohelise tulega.
Laetuse aste on 10% kuni 25%.
Üks LED-tuli vilgub rohelise tulega.
Laetuse aste on alla 10%. Aku on peaaegu tühi.

Tarnekomplekt

Naelapüss BX 3 võiBX 3-L, kasutusjuhend.
Muud süsteemitooted leiate müügiesindusest Hilti Store või veebisaidilt: www.hilti.group

Tehnilised andmed

Naelapüss


BX 3
BX 3-L
Kaal vastavalt menetlusele EPTA‑Procedure 01/2003
B 22/2.6 Li-Ion (02)
4,0 kg
4,0 kg
B 22/3.0 Li-Ion (01)
4,1 kg
4,1 kg
B 22/‌5.2 Li-Ion (01)
4,3 kg
4,3 kg
Magasinis oleva naela pikkus
14 mm … 30 mm
14 mm … 36 mm
Ligipääs
52 mm
46 mm
Naelte läbimõõt
3 mm
2,75 mm … 3,0 mm
Magasini mahutavus
30 naela
30 naela
Surveteekonna pikkus
12 mm
12 mm
Survejõud
50 N … 70 N
50 N … 70 N
Töötemperatuur (ümbritseva keskkonna temperatuur)
−15 ℃ … 50 ℃
−15 ℃ … 50 ℃
Soovituslik maksimaalne lasusagedus
650/h
650/h
Nimipinge
21,6 V
21,6 V
Maksimaalne kiiratud saatevõimsus
−11,9 dBm
−11,9 dBm
Sagedus
2 400 MHz … 2 483,5 MHz
2 400 MHz … 2 483,5 MHz

Andmed müra ja vibratsiooni kohta vastavalt standardile EN 60745

Käesolevas kasutusjuhendis toodud helirõhu- ja vibratsioonitase on mõõdetud standarditud mõõtemeetodil ning asjaomaseid näitajaid saab kasutada elektriliste tööriistade võrdlemiseks. Need sobivad ka müra- ja vibratsioonitaseme esialgseks hindamiseks. Toodud näitajad on iseloomulikud tööriistale, mida kasutatakse põhilisteks ettenähtud töödeks. Kui aga elektrilist tööriista kasutatakse muul otstarbel, teiste tarvikutega või kui tööriista on ebapiisavalt hooldatud, võivad näitajad käesolevas juhendis toodud näitajatest kõrvale kalduda. See võib vibratsiooni- ja mürataset töötamise koguperioodil tunduvalt suurendada. Müra- ja vibratsioonitaseme täpseks hindamiseks tuleb arvesse võtta ka aega, mil tööriist oli välja lülitatud või küll sisse lülitatud, kuid tegelikult tööle rakendamata. See võib vibratsiooni- ja mürataset töötamise koguperioodil tunduvalt vähendada. Seadme kasutaja kaitsmiseks müra ja/või vibratsiooni toime eest rakendage täiendavaid kaitseabinõusid, näiteks hooldage seadmeid ja tarvikuid korralikult, hoidke käed soojad, tagage sujuv töökorraldus.
Andmed müra ja vibratsiooni kohta
A-filtriga korrigeeritud müratase (naelte laskmisel) (LWA)
Betoon
101 dB
Teras
105 dB
A-filtirga korrigeeritud helirõhu tase (naelte laskmisel) (LpA)
Betoon
90 dB
Teras
94 dB
Mõõtemääramatus nimetatud mürataseme puhul (K)
3 dB
Vibratsioonitase ühel teljel (z-suunas)
Vibratsioonitase (naelte laskmisel) (ah)
Betoon
2,3 m/s²
Teras
2,2 m/s²
Mõõtemääramatus (K)
1,5 m/s²

Aku

Aku tööpinge
21,6 V
Ümbritseva keskkonna temperatuur töötamise ajal
−17 ℃ … 60 ℃
Hoiutemperatuur
−20 ℃ … 40 ℃
Aku temperatuur laadimise alguses
−10 ℃ … 45 ℃

Töö ettevalmistamine

HOIATUS
Vigastuste oht soovimatu käivitumise tõttu!
  • Enne aku paigaldamist veenduge, et selle juurde kuuluv seade on välja lülitatud.
  • Enne seadme seadistamist ja tarvikute vahetamist eemaldage seadmest aku.
Järgige kasutusjuhendis esitatud ja tootele märgitud ohutusnõudeid ja hoiatusi.

Aku paigaldamine

Akude maksimaalse tööea tagamiseks asendage aku kohe, kui aku jõudlus tuntavalt väheneb, uue täislaetud akuga.
Image alternative
  1. Veenduge, et aku ja seadme kontaktid on vabad võõrkehadest.
  2. Paigaldage aku ja laske sellel kuuldavalt kohale fikseeruda.
    • Kui aku on paigaldatud, süttivad laetuse astme LED-tuld korraks.
ETTEVAATUST
Allakukkuvast akust põhjustatud oht. Korrektselt lukustamata aku võib töötamise ajal välja kukkuda.
  • Veenduge alati, et aku on kindlalt kinni.
  1. Kontrollige aku kindlat kinnitumist naelapüssi.

Aku eemaldamine

Image alternative
  1. Lülitage naelapüss välja.
  2. Vajutage mõlemale vabastusnupule ja hoidke neid all.
  3. Tõmmake aku suunaga taha seadmest välja.

Poldijuhiku eemaldamine

  1. Lülitage naelapüss välja.
  2. Eemaldage aku.
  3. Tõmmake naelalükkurit alla, kuni see fikseerub kohale.
  4. Tühjendage magasin.
  5. Lükake poldijuhiku lukustusnuppu noole suunas kuni piirikuni.
    • Poldijuhik vabaneb.
  6. Eemaldage poldijuhik.

Poldijuhiku paigaldamine

  1. Lülitage naelapüss välja.
  2. Eemaldage aku.
  3. Tõmmake naelalükkurit alla, kuni see fikseerub kohale.
  4. Tühjendage magasin.
  5. Lükake poldijuhiku lukustusnuppu noole suunas kuni piirikuni ja hoidke seda selles asendis.
  6. Lükake poldijuhik seadme ninasse, kuni see kuuldavalt kohale fikseerub.
  7. Vabastage poldijuhiku lukustusnupp.
    • Poldijuhiku lukustusnupp hüppab keskasendisse.
  8. Poldijuhikust tõmmates kontrollige, kas see on kindlalt paigas.

Ohutu töö vöö- ja tellingukarabiiniga

    Image alternative
  • Enne töö alustamist veenduge, et vöö-/tellingukarabiin on seadme külge kindlalt kinnitatud.
  • Kasutage vöö-/tellingukarabiini vaid nii kaua kui vaja. Kasutusvälisel ajal paigutage seade ohutusse kohta.

Naelapüssi täitmine magasinirežiimil kasutamiseks

Image alternative
HOIATUS
Sõrmede vigastamise oht! Naelalükkuri tagasihüppamine võib vigastada sõrmi ja naelapüssi kahjustada.
  • Naelalükkuri allatõmbamisel veenduge, et see fikseerub kindlalt kohale. Ärge laske naelalükkuril tagasi hüpata.
  1. Tõmmake naelalükkurit alla, kuni see fikseerub kohale.
  2. Laske naelalindil magasini libiseda (maksimaalselt 3 linti, kummaski 10 naela).
  3. Hoidke naelalükkurit paigal ja vajutage naelalükkuri vabastusnupule.
  4. Viige naelalükkur tagasi, kuni see puudutab ühte naela.

Töötamine

Tugijala kasutamine

Ühetasasel pinnal kergendab tugijalg naelapüssi asetamist pinnale täisnurga all, kuna täisnurkset asendit tuleb siis kontrollida veel vaid külgsuunast. Ebatasasel pinnal võib juhtuda, et tugijalg tuleb kokku panna, et seada naelapüssi pinna suhtes täisnurga alla.

Tugijala kokkuklappimine

Image alternative
  1. Suruge vastu tugijalga, et seda fikseeritud asendist vabastada.
  2. Keerake tugijalga umbes 230° tagasi.
  3. Suruge alt vastu tugijalga, et seda kokkuklapitud asendis fikseerida.

Tugijala lahtitõmbamine

Image alternative
ETTEVAATUST
Sõrmede vigastamise oht! Tugijala ümberpööramisel tekib oht, et sõrmed jäävad tugijala ja korpuse vahele.
  • Tugijala ümberpööramise ajal hoidke naelapüssi käepidemest.
  1. Suruge vastu tugijalga, et seda fikseeritud asendist vabastada.
  2. Keerake tugijalga 230° ette.
  3. Suruge alt vastu tugijalga, et seda lahtitõmmatud asendis fikseerida.

Naelapüssi sisselülitamine/väljalülitamine

Naelapüssi sisselülitamine

HOIATUS
Vigastusoht! Naelapüssi surumine vastu keha võib vallandada soovimatu lasu ja tekitada raskeid kehavigastusi.
  • Ärge kunagi suruge naelapüssi vastu oma kätt või muud kehaosa.
  • Vajutage nupule (sisse/välja).
    • Vedruelement pingestub kuuldavalt ja oleku näit põleb rohelise tulega.
    Vedruelemendi pingestumine on aku jõudluse vähenedes aeglasem kui täislaetud aku puhul.
    Madalatel temperatuuridel aku jõudlus väheneb.
    Kui aku on tühjenemas, lülitub naelapüss välja enne, kui akuelemendid kahjustada saavad.

Naelapüssi väljalülitamine

  • Vajutage nupule (sisse/välja).
    • Vedruelement vabaneb kuuldavalt pinge alt ja oleku näit kustub.

Lasu sooritamine

Image alternative
HOIATUS
Eemalepaiskuvad osakesed võivad tekitada vigastusi! Naelte laskmisel võivad aluspinnast lahtimurenev materjal ja naelalindist väljapaiskuvad osakesed põhjustada keha- ja silmavigastusi.
  • Kandke isikukaitsevarustust ning alati kaitseprille ja kaitsekindaid . Ka teised läheduses viibivad inimesed peavad kandma kaitseprille ja kaitsekiivrit.
HOIATUS
Vigastusoht! Naelapüssi surumine vastu keha võib vallandada soovimatu lasu ja tekitada raskeid kehavigastusi.
  • Ärge kunagi suruge naelapüssi vastu oma kätt või muud kehaosa.
  1. Lülitage naelapüss sisse.
  2. Asetage naelapüss täisnurga all pinnale ja suruge poldijuhik lõpuni vastu pinda.
  3. Vallandage lask, selleks vajutage päästikule.
  4. Pärast lasu sooritamist tõstke naelapüss pinnalt täielikult ära.
    Kui poldijuhikut suruda vastu pinda kauem kui 6 sekundit, ilma et tehtaks lasku, lülitub naelapüss automaatselt välja. Sisse-/väljalülitusnupule vajutamisega saab naelapüssi uuesti sisse lülitada.
    Kui naelapüssi ei ole 6 minuti jooksul kasutatud, vabanevad vedruelemendid ja naelapüss lülitub automaatselt ooterežiimi. Niipea kui seade surutakse vastu pinda, pingutuvad vedruelemendid automaatselt ja naelapüss on töövalmis.
    Kui naelapüss on olnud ooterežiimil kauem kui kolm tundi, siis lülitub see välja. Nupule (sisse/välja) vajutamisega saab naelapüssi uuesti sisse lülitada.

Bluetooth väljalülitamine

  • Vajutage sisse-/väljalülitusnupule vähemalt 5 sekundit, kuni LED-tuli kaks korda sinise tulega süttib.
    • Andmeid ei saa enam üle kanda.
    • Bluetooth ei ole kõikides riikides kättesaadav.
    Kui viibite tundlikus kohas (nt haigla), kus Bluetoothi kasutamine ei ole lubatud, võite Bluetoothi inaktiveerida.

Naelte eemaldamine magasinirežiimil

  1. Tõmmake naelalükkurit alla, kuni see fikseerub kohale.
  2. Lükake naelad suunaga alla magasinist välja.
  3. Hoidke naelalükkurit paigal ja vajutage naelalükkuri vabastusnupule.
  4. Viige naelalükkur tagasi algasendisse.

Kinnikiilunud naelad

Üksikud naelad võivad poldijuhikus kinni kiiluda. Avardikomplekti X-NP abil saab kinnikiilunud naelu poldijuhikust eemaldada. Lisatarvikud leiate Hilti müügiesindusest või veebist www.hilti.com .
HOIATUS
Kehavigastuste ja naelapüssi kahjustada saamise oht. Kui soovitatud Hilti originaaltarvikute asemel kasutatakse ebasobivaid elemente, võivad tagajärjeks olla kehavigastused ja naelapüss võib kahjustada saada.
  • Kinnikiilunud naela vabastamiseks kasutage ainult soovitatud avardikomplekti.
HOIATUS
Eemalepaiskuvad osakesed võivad tekitada vigastusi! Laskmisel eemalepaiskuvad osakesed võivad tekitada vigastusi, kui poldijuhiku piirkonnas on võõrkehi või kui kinnituselemendid on poldijuhikusse kinni kiilunud.
  • Ärge kunagi püüdke iseseisvalt kõrvaldada naelapüstoli rikkeid sellega, et teete püstoliga lisalaske!

Kinnikiilunud naelte vabastamine

  1. Eemaldage poldijuhik (vt).
  2. Torgake poldijuhik avardikomplekti vastuvõtuhülssi.
  3. Lööge kinnikiilunud nael avardi ja haamri abil poldijuhikust välja.
  4. Asetage poldijuhik uuesti kohale (vt).

Hooldus ja korrashoid

Hooldus ja korrashoid

HOIATUS
Vigastuste oht paigaldatud aku korral !
  • Enne mis tahes hooldus- ja korrashoiutöid eemaldage seadmest aku!
Toote hooldus
  • Kõvasti kinni olev mustus eemaldage ettevaatlikult.
  • Ventilatsiooniavasid puhastage ettevaatlikult kuiva, pehme harjaga.
  • Puhastage korpust ainult veidi niiske lapiga. Ärge kasutage silikooni sisaldavaid hooldusvahendeid, sest need võivad kahjustada seadme plastdetaile.
  • Seadme kontaktide puhastamiseks kasutage puhast kuiva lappi.
Liitium-ioonakude hooldus
  • Ärge kunagi kasutage akut, mille ventilatsiooniavad on ummistunud. Puhastage ventilatsiooniavasid ettevaatlikult kuiva, pehme harjaga.
  • Kaitske akut tolmu ja mustuse eest. Ärge jätke akut kunagi suure niiskuse kätte (ärge asetage seda vette ja ärge jätke vihma kätte).
    Kui aku on märjaks saanud, siis käsitlege seda nii, nagu oleks see kahjustatud. Isoleerige aku tulekindlas anumas ja pöörduge Hilti hooldekeskusesse.
  • Hoidke aku puhas õlist ja rasvast. Vältige akusse asjatult tolmu ja mustuse kogunemist. Puhastage akut kuiva pehme harjaga või puhta kuiva lapiga. Ärge kasutage silikooni sisaldavaid hooldusvahendeid, sest need võivad kahjustada seadme plastdetaile.
    Ärge puudutage aku kontakte ja ärge eemaldage kontaktidelt tehases peale kantud määret.
  • Puhastage korpust ainult veidi niiske lapiga. Ärge kasutage silikooni sisaldavaid hooldusvahendeid, sest need võivad kahjustada seadme plastdetaile.
Korrashoid
  • Kontrollige regulaarselt, kas kõik nähtavad osad on terved ja juhtelemendid töötavad veatult.
  • Ärge kasutage seadet kahjustuste ja/või tõrgete korral. Laske seade kohe parandada Hilti hooldekeskuses.
  • Pärast hooldus- ja korrashoiutöid paigaldage kõik kaitseseadised ja kontrollige, kas need töötavad veatult.
Ohutu töö tagamiseks kasutage ainult originaalvaruosi ja -materjale. Hilti heakskiidetud varuosad, materjalid ja lisatarvikud oma tootele leiate müügiesindusest Hilti Store või veebilehelt: www.hilti.group

Seadme nina sisekülje puhastamine

  1. Võtke poldijuhik maha.
  2. Puhastage seadme nina sisekülge.
  3. Paigaldage poldijuhik.

Akutööriistade ja akude transport ja ladustamine

Transport
    ETTEVAATUST
    Soovimatu käivitumine transportimisel !
  • Transportige tooteid ilma akudeta!
  • Eemaldage aku/akud.
  • Ärge kunagi transportige akusid lahtiselt. Enne aku transportimist tuleb aku pakendada nii, et see oleks kaitstud löökide ja vibratsiooni eest ning isoleeritud kõikidest elektrit juhtivatest materjalidest või teistest akudest, et vältida kokkupuudet teise aku poolustega ning lühise teket. Järgige akude transpordi suhtes kehtivaid riigisiseseid nõudeid.
  • Akusid ei tohi saata posti teel. Kahjustamata akude saatmiseks pöörduge logistikaettevõtja poole.
  • Iga kord enne kasutamist ning enne ja pärast pikemat transporti või hoiustamist kontrollige seadet ja akusid vigastuste suhtes.
Hoiustamine
    HOIATUS
    Defektsed akud või lekkivad akud võivad tekitada vigastusi !
  • Kasutusvälisel ajal eemaldage seadmest aku!
  • Hoidke seadet ja akusid jahedas ja kuivas kohas. Pidage kinni tehnilistes andmetes toodud temperatuuripiirangutest.
  • Ärge hoidke akusid laadimisseadmes. Pärast laadimist eemaldage aku laadimisseadmest.
  • Ärge hoidke akusid päikese käes, radiaatori peal või klaasi taga.
  • Hoidke seadet ja akusid lastele ja kõrvalistele isikutele ligipääsmatus kohas.
  • Iga kord enne kasutamist ning enne ja pärast pikemaajalist seismist kontrollige seadet ja akusid kahjustuste suhtes.

Abi tõrgete puhul

Kui peaks esinema tõrge, mida ei ole järgmises tabelis nimetatud või mida Te ei suuda ise kõrvaldada, pöörduge Hilti hooldekeskusse.
Tõrge
Võimalik põhjus
Lahendus
Vedruelementi ei pingestata; oleku näit puudub.
Aku on tühi.
  • Vahetage aku välja.
Aku ei ole õigesti paigaldatud.
Vedruelement pingestub viivitusega, oleku näit vilgub sinise tulega, samaaegselt kõlab helisignaal; seejärel süttib oleku näit 6 minutiks sinise tulega.
Magasin on tühi.
Vedruelementi ei pingestata, oleku näit vilgub rohelise tulega ja laetuse astme 1 LED-tuli vilgub
Aku on tühi.
  • Vahetage aku välja.
Aku temperatuur on liiga madal.
  • Laske akul aeglaselt ruumitemperatuurile soojeneda.
Vedruelementi ei pingestata, oleku näit vilgub rohelise tulega ja laetuse astme 4 LED-tuld vilguvad
Naelapüss on liiga kuum.
  • Laske naelapüssil jahtuda.
Vedruelementi ei pingestata ja oleku näit vilgub punase tulega.
Poldijuhik ei ole õigesti paigaldatud.
Vedruelementi ei pingestata ja oleku näit põleb punase tulega.
Seadme viga.
  • Pöörduge Hilti hooldekeskusse.
Poldijuhikut ei saa suruda vastu pinda ja oleku näit põleb rohelise tulega.
Magasin on tühi.
Naelalükkur on kinni kiilunud.
  • Võtke naelalint magasinist välja ja puhastage magasin.
Nael on poldijuhikus kinni kiilunud.
Poldijuhik on vastu pinda surutud olekus kinni kiilunud.
Poldijuhiku ja seadme nina vaheline piirkond on määrdunud.

Utiliseerimine

HOIATUS
Valest käitlemisest tingitud vigastuste oht! Eralduvad gaasid või vedelikud on terviseohtlikud.
  • Ärge saatke kahjustada saanud akusid posti teel!
  • Lühise vältimiseks katke akukontaktid elektrit mittejuhtiva materjaliga.
  • Käidelge akusid nii, et need ei satu laste kätte.
  • Utiliseerige aku Hilti Store esinduses või pöörduge asjaomase jäätmekäitlusettevõtte poole.
Image alternative Enamik Hilti seadmete valmistamisel kasutatud materjalidest on taaskasutatavad. Taaskasutuse eelduseks on materjalide korralik sorteerimine. Paljudes riikides kogub Hilti kasutusressursi ammendanud seadmed kokku. Lisateavet saate Hilti müügiesindusest.
Image alternative
  • Ärge visake kasutusressursi ammendanud elektrilisi tööriistu, elektroonikaseadmeid ja akusid olmejäätmete hulka!

RoHS (ohtlike ainete kasutamist piirav direktiiv)

Image alternative
Image alternative
Ohtlike ainete tabeli leiate järgmiste linkide alt: BX3 qr.hilti.com/r7775899 BX3-L qr.hilti.com/r7775857.
RoHS-tabeli juurde viiva lingi leiate käesoleva dokumendi lõpust QR-koodina.

Tootja garantii

  • Garantiitingimusi puudutavates küsimustes pöörduge oma kohaliku Hilti partneri poole.

Vas‌ta‌vus‌de‌kla‌ra‌t‌si‌o‌on

Vas‌ta‌vus‌de‌kla‌ra‌t‌si‌o‌onSeadme tootja kinnitab ainuvastutajana, et käesolevas kasutusjuhendis kirjeldatud seade vastab kehtivate õigusaktide nõuetele ja kehtivatele standarditele.
Tehnilised dokumendid on saadaval:
Hilti Entwicklungsgesellschaft mbH | Zulassung Geräte | Hiltistraße 6 | 86916 Kaufering, DE
Toote andmed
Naelapüss
BX 3 | BX 3-L
Põlvkond
02
Seerianumber

Image alternative