Keel
Tehniline dokumendid ALLALAADIMINE PDF (ET) [10 MB]

DD 30-W

Originaalkasutusjuhend

Andmed dokumentatsiooni kohta

Kasutusjuhend

  • Enne seadme kasutuselevõttu lugege see kasutusjuhend läbi. See on ohutu kasutamise ja tõrgeteta töö eeldus.
  • Järgige kasutusjuhendis esitatud ja tootele märgitud ohutusnõudeid ja hoiatusi.
  • Hoidke kasutusjuhend alati seadme juures ja toote edasiandmisel teistele isikutele andke üle ka kasutusjuhend.

Märkide selgitus

Hoiatused

Hoiatused annavad märku toote kasutamisel tekkivatest ohtudest. Kasutatakse alljärgnevaid märksõnu:
OHT
OHT !
  • Võimalikud ohtlikud olukorrad, mis võivad põhjustada kasutaja raskeid kehavigastusi või hukkumist.
HOIATUS
HOIATUS !
  • Võimalik ohtlik olukord, mis võib põhjustada kasutaja raskeid kehavigastusi või hukkumist.
ETTEVAATUST
ETTEVAATUST !
  • Võimalikud ohtlikud olukorrad, millega võivad kaasneda kergemad kehavigastused või varaline kahju.

Kasutusjuhendis kasutatud sümbolid

Selles dokumendis kasutatakse järgmisi sümboleid.
Image alternative Lugege enne kasutamist läbi kasutusjuhend!
Image alternative Soovitused seadme kasutamiseks ja muu kasulik teave
Image alternative Taaskasutatavate materjalide käsitsemine
Image alternative Elektriseadmeid ja akusid ei tohi visata olmejäätmete hulka.

Joonistel kasutatud sümbolid

Joonistel kasutatakse järgmisi sümboleid.
Image alternative Numbrid viitavad vastavatele joonistele kasutusjuhendi alguses
Image alternative Numeratsioon kajastab tööetappide järjekorda pildi kujul ja võib tekstis kirjeldatud tööetappidest erineda
Image alternative Positsiooninumbreid kasutatakse ülevaatejoonisel ja need viitavad selgituste numbritele toote ülevaates
Image alternative See märk näitab, et toote käsitsemisel tuleb olla eriti tähelepanelik.

Tootest sõltuvad sümbolid

Sümbolid tootel

Tootel kasutatakse järgmisi sümboleid:
Image alternative Ettevaatust, elektripinge!
Image alternative Ettevaatust, kuum pind!
Image alternative Pööret minutis
Image alternative Nimipöörete arv tühikäigul
Image alternative Kasutage kaitseprille
Image alternative Kandke kaitsekiivrit
Image alternative Kandke kõrvaklappe
Image alternative Kandke kaitsekindaid!
Image alternative Kandke turvalisi jalatseid
Image alternative Lukusümbol
Image alternative Hoolduse indikaatortuli
Image alternative Puurimisjõudluse näit
Image alternative Andmete traadita ülekandmine

Tooteinfo

Image alternative tooted on ette nähtud professionaalsele kasutajale ja neid tohivad käsitseda, hooldada ja korras hoida ainult volitatud ja asjaomase väljaõppega isikud. Nimetatud personal peab olema teadlik kõikidest kaasnevatest ohtudest. Seade ja sellega ühendatavad abivahendid võivad osutuda ohtlikuks, kui neid ei kasutata nõuetekohaselt või kui nendega töötab vastava väljaõppeta isik.
Tüübitähis ja seerianumber on tüübisildil.
  • Kandke seerianumber järgmisse tabelisse. Andmeid toote kohta vajate meie esindusele või hooldekeskusele päringute esitamisel.
    Andmed toote kohta
    Tüüp:
    DD 30-W
    Generatsioon:
    01
    Seerianumber:

Vas‌ta‌vus‌de‌kla‌ra‌t‌si‌o‌on

Kinnitame ainuvastutajana, et käesolevas kasutusjuhendis kirjeldatud seade vastab kehtivate direktiivide ja standardite nõuetele: Vastavusdeklaratsiooni ärakirja leiate käesoleva kasutusjuhendi lõpust.
Tehnilised dokumendid on saadaval:
Hilti Entwicklungsgesellschaft mbH | Zulassung Geräte | Hiltistraße 6 | 86916 Kaufering, DE

Ohutus

Üldised ohutusnõuded elektriliste tööriistade kasutamisel

Image alternative HOIATUS! Lugege kõiki selle elektrilise tööriista juurde kuuluvaid ohutusjuhiseid, nõuandeid, jooniseid ja tehnilisi andmeid! Järgmiste juhiste eiramise tagajärg võib olla elektrilöök, tulekahju ja/või rasked vigastused.
Hoidke kõik ohutusnõuded ja juhised edaspidiseks kasutamiseks alles.
Ohutusjuhistes kasutatud mõiste "elektriline tööriist" käib võrgutoitega (toitejuhtmega) elektriliste tööriistade või akutoitega (toitejuhtmeta) elektriliste tööriistade kohta.
Ohutus töökohal
  • Hoidke oma töökoht puhas ja valgustage seda korralikult. Korrastamata ja valgustamata töökoht võib põhjustada õnnetusi.
  • Ärge kasutage elektrilist tööriista plahvatusohtlikus keskkonnas, kus leidub tuleohtlikke vedelikke, gaase või tolmu. Elektrilistest tööriistadest lööb sädemeid, mis võivad tolmu või aurud süüdata.
  • Hoidke lapsed ja kõik teised töökohast eemal, kui kasutate elektrilist tööriista! Kui teie tähelepanu juhitakse kõrvale, võib seade teie kontrolli alt väljuda.
Elektriohutus
  • Elektrilise tööriista pistik peab sobima pistikupessa. Pistiku juures ei tohi teha mingeid muudatusi. Kaitsemaandusega seadmete puhul ei tohi kasutada adapterpistikuid. Muutmata pistikud ja sobivad pistikupesad vähendavad elektrilöögiohtu.
  • Vältige keha kontakti maandatud pindadega (nt toru, radiaator, pliit, külmik). Kui teie keha on maandatud, on elektrilöögi oht suurem.
  • Kaitske elektrilist tööriista vihma ja niiskuse eest. Kui elektrilise tööriista sisemusse satub vett, suurendab see elektrilöögiohtu.
  • Ärge kasutage ühenduskaablit elektrilise tööriista kandmiseks, riputamiseks ega pistiku stepslist väljatõmbamiseks! Hoidke ühenduskaablit eemal kuumusest, õlidest, teravatest servadest ja liikuvatest osadest. Kahjustatud või keerdus ühenduskaablid suurendavad elektrilöögiohtu.
  • Kui töötate elektrilise tööriistaga vabas õhus, kasutage ainult selliseid pikendusjuhtmeid, mida tohib kasutada ka välitingimustes. Välitingimustesse sobiva pikendusjuhtme kasutamine vähendab elektrilöögiohtu.
  • Kui seadmega töötamine niiskes keskkonnas on vältimatu, kasutage rikkevoolu kaitselülitit. Rikkevoolu kaitselüliti kasutamine vähendab elektrilöögiohtu.
Inimeste ohutus
  • Olge tähelepanelik, jälgige, mida teete, ja toimige elektrilise tööriistaga töötades kaalutletult. Ärge töötage elektrilise tööriistaga, kui olete väsinud või alkoholi, narkootikumide või ravimite mõju all! Hetkeline tähelepanematus elektrilise tööriista kasutamisel võib põhjustada raskeid kehavigastusi ja varalist kahju.
  • Kandke isiklikke kaitsevahendeid ja alati kaitseprille. Isiklike kaitsevahendite, nt tolmumaski, libisemiskindlate turvajalatsite, kaitsekiivri või kuulmiskaitsevahendite kandmine (sõltuvalt elektrilise tööriista tüübist ja kasutusalast) vähendab vigastusohtu.
  • Vältige elektrilise tööriista soovimatut käivitamist! Enne elektrilise tööriista ühendamist vooluvõrku ja/või elektrilise tööriista aku paigaldamist, tööriista ülestõstmist ja kandmist veenduge, et elektriline tööriist on välja lülitatud! Kui hoiate elektrilise tööriista kandmisel sõrme lülitil või ühendate vooluvõrku sisselülitatud tööriista, võib juhtuda õnnetus.
  • Enne elektrilise tööriista sisselülitamist eemaldage selle küljest seade- ja mutrivõtmed. Elektrilise tööriista pöörleva osa küljes olev seade- või mutrivõti võib põhjustada vigastusi.
  • Vältige ebatavalist tööasendit! Võtke stabiilne tööasend ja säilitage alati tasakaal. Nii saate elektrilist tööriista ootamatutes olukordades paremini kontrollida.
  • Kandke sobivat rõivastust. Ärge kandke laiu riideid ega ehteid! Hoidke juuksed, rõivad ja kindad seadme liikuvatest osadest eemal. Lotendavad riided, ehted ja pikad juuksed võivad sattuda seadme liikuvate osade vahele.
  • Kui elektrilise tööriista külge on võimalik paigaldada tolmueemaldus- ja kogumisseadiseid, veenduge, et need on tööriistaga ühendatud ja et neid kasutatakse nõuetekohaselt. Tolmueemaldusseadise kasutamine võib vähendada tolmust tingitud ohte.
  • Ärge laske tekkida petlikul turvatundel ega eirake elektrilise tööriista ohutusreegleid isegi siis, kui olete pärast paljukordset kasutamist elektrilise tööriistaga harjunud. Tähelepanematu käsitsemine võib sekundi murdosa jooksul kaasa tuua raskeid vigastusi.
Elektrilise tööriista kasutamine ja käsitsemine
  • Ärge koormake seadet üle! Kasutage konkreetseks tööks sobivat elektrilist tööriista. See töötab ettenähtud jõudluspiirides tõhusamalt ja ohutumalt.
  • Ärge kasutage elektrilist tööriista, mille lüliti on rikkis! Elektriline tööriist, mida ei saa enam lülitist korralikult sisse ja välja lülitada, on ohtlik ning tuleb viia parandusse.
  • Tõmmake enne seadme mis tahes seadetöid, tarvikute vahetamist ja seadme hoiulepanekut pistik pistikupesast välja ja/või eemaldage äravõetav aku. See ettevaatusabinõu hoiab ära seadme soovimatu käivitumise.
  • Kasutusvälisel ajal hoidke elektrilist tööriista lastele kättesaamatus kohas. Ärge laske seadet kasutada isikutel, kes seadme tööpõhimõtet ei tunne või ei ole lugenud käesolevaid kasutusjuhendeid. Asjatundmatute isikute käes on elektrilised tööriistad ohtlikud.
  • Hooldage elektrilisi tööriistu ja tarvikuid korralikult. Kontrollige, kas liikuvad osad töötavad veatult ega kiilu kiini. Veenduge, et seadme osad ei ole murdunud või kahjustatud määral, mis mõjutab seadme töökindlust. Laske kahjustatud osad enne seadme kasutamist parandada. Ebapiisavalt hooldatud elektrilised tööriistad põhjustavad õnnetusi.
  • Hoidke lõiketarvikud teravad ja puhtad. Hästi hooldatud, teravate lõikeservadega lõiketarvikud kiiluvad harvemini kinni ja neid on lihtsam juhtida.
  • Kasutage elektrilist tööriista, tarvikuid ja lisatarvikuid vastavalt nendele juhistele. Arvestage seejuures töötingimuste ja tehtava töö iseloomuga. Elektrilise tööriista kasutamine otstarbel, milleks see ei ole ette nähtud, võib põhjustada ohtlikke olukordi.
  • Käepidemed ja haardepinnad peavad olema kuivad, puhtad ning vabad õlist ja rasvast. Libedad käepidemed ja haardepinnad ei võimalda elektrilist tööriista ootamatutes olukordades kindlalt käsitseda ega kontrollida.
Hooldus
  • Laske elektrilist tööriista parandada ainult kvalifitseeritud spetsialistidel, kes kasutavad originaalvaruosi. Nii on tagatud elektrilise tööriista ohutu töö.

Ohutusnõuded teemantpuurmasinate kasutamisel

  • Kui teete puurimistöid, mille juures on vaja kasutada vett, juhtige vesi tööpiirkonnast ära või kasutage vedeliku kokkukogumise vahendit. Sellised ohutusmeetmed hoiavad tööpiirkonna kuivana ja vähendavad elektrilöögi ohtu.
  • Kui teete töid, mille puhul võib lõiketarvik tabada varjatud elektrijuhtmeid või seadme enda toitejuhet, hoidke seadet käepideme isoleeritud pinnast. Lõiketarviku kokkupuude pingestatud elektrijuhtmega võib seada pinge alla ka elektritööriista metallosad ja põhjustada elektrilöögi.
  • Kasutage teemantpuurimise ajal kuulmiskaitsevahendeid! Müra võib kahjustada kuulmist.
  • Kui tarvik kinni kiilub, katkestage ettenihe ja lülitage tööriist välja. Selgitage välja ja kõrvaldage kinnikiilumise põhjus.
  • Kui tahate tooriku sees olevat teemantpuurmasinat uuesti käivitada, kontrollige enne sisselülitamist, kas tarvik vabalt pöörleb. Kui tarvik on kinni kiilunud, siis ei pruugi see pöörelda ning võib põhjustada ülekoormuse või teemantpuurmasina lahtitulemise tooriku küljest.
  • Kui kinnitate puuristatiivi tüüblite ja kruvidega tooriku külge, veenduge, et kasutatav kinnitus suudab masinat kasutamise ajal kindlalt paigal hoida. Kui toorik ei ole vastupidav või on poorne, võib tüübel välja tulla, mistõttu puuristatiiv tuleb tooriku küljest lahti.
  • Kui puurite läbi seina või lae, veenduge, et teisel pool olevad inimesed ja tööpiirkonnad on kaitstud. Kroonpuur võib ulatuda üle puuritava ava ja puursüdamik võib teisele poole välja kukkuda.
  • Ärge kasutage seda seadet pea kohal tehtavateks vee juurdevooluga puurimistöödeks! Kui elektrilise tööriista sisemusse satub vett, siis elektrilöögi oht suureneb.

Täiendavad ohutusnõuded

Isikuohutus
  • Manuaalrežiimil töötades hoidke seadet ettenähtud käepidemetest kahe käega.
  • Seade ja teemantkroonpuur on rasked. Teie käed vm kehaosad võivad nende vahele jäämise korral muljuda saada. Kasutage kaitsekiivrit, kaitsekindaid ja turvajalatseid.
  • Käepidemed peavad olema kuivad, puhtad ning vabad õlist ja rasvast.
  • Töötamisel tehke pause, lõdvestusharjutusi ja liigutage sõrmi, et parandada sõrmede verevarustust.
  • Vältige kokkupuudet seadme pöörlevate osadega. Lülitage seade sisse alles töökohas. Kokkupuude seadme pöörlevate osadega, eriti pöörlevate tarvikutega, võib põhjustada vigastusi.
  • Töötamisel peavad toitejuhe, pikendusjuhe ja tolmuimeja voolik olema alati seadmest tagapool. See vähendab juhtmest või voolikust tingitud komistamise ja kukkumise ohtu.
  • Vältige naha ja silmade kokkupuudet puurmetega. Kandke kaitsekindaid ja kaitseprille.
  • Lastele tuleb selgitada, et seadmega mängimine on keelatud.
  • Seadet ei tohi kasutada füüsiliselt nõrgad isikud, kellele ei ole antud juhiseid seadme kasutamiseks. Hoidke lapsed seadmest eemal.
  • Tarvik võib kasutamisel ja teritamisel minna kuumaks. Võimalikud on põletused ja lõikevigastused. Tarviku käsitsemisel kandke kaitsekindaid.
  • Asetage statiivile kinnitatud seade töötamise vahepauside ajal ettevaatlikult põrandale.
  • Ärge kunagi muutke ega modifitseerige seadet.
Kaitse tolmu eestPliisisaldusega värvide, teatud liiki puidu, mineraalide ja metalli tolm võib kahjustada tervist. Tolmuga kokkupuude või tolmu sissehingamine võib seadme kasutajal või läheduses viibivatel isikutel põhjustada allergilist reaktsiooni ja/või hingamisteede haigusi. Teatud tüüpi tolm, näiteks tamme- või pöögitolm, võib tekitada vähki, eriti koosmõjus puidutöötlemisel kasutatavate lisaainetega (kromaat, puidukaitsevahendid). Asbesti sisaldavat materjali tohivad töödelda üksnes asjaomase väljaõppega spetsialistid.
  • Kasutage võimalikult tõhusat tolmuimejat. Kasutage Hilti soovitatud mobiilset tolmuimejat, mis on ette nähtud puidu- ja/või mineraalitolmu eemaldamiseks ja on elektrilise tööriistaga kohandatud. Hoolitsege töökoha hea ventilatsiooni eest. Soovitav on kasutada filtriklassi P2 kuuluvat hingamisteedemaski. Järgige kasutusriigis materjalide töötlemise suhtes kehtivaid eeskirju.
Elektriliste tööriistade hoolikas käsitsemine ja kasutamine
  • Kinnitage töödeldav detail korralikult. Kasutage selle kinnitamiseks kinnitusvahendeid või kruustange. Nii püsib toorik kindlamalt paigal kui käega hoides, samuti jäävad nii mõlemad käed seadmega töötamiseks vabaks.
  • Veenduge, et kasutatavad tarvikud sobivad seadmega ja on padrunisse nõuetekohaselt kinnitatud.
  • Voolukatkestuse korral lülitage tööriist välja ja eemaldage võrgupistik pistikupesast, et hoida ära soovimatut käivitumist vooluvarustuse taastumisel.
  • Kasutage seadet üksnes siis, kui ventilatsiooniavad on vabad.
Elektriohutus
  • Kontrollige tööpiirkond enne töö alustamist üle näiteks metalliotsijaga, et leida varjatud elektrijuhtmeid, gaasi- või veetorusid. Pingestatud elektrijuhtme vigastamise korral võivad seadme välised metallosad pinge alla sattuda. See tekitab elektrilöögi ohu.
  • Ärge kasutage seadet ilma tarnekomplekti kuuluva PRCD-ta (PRDC-ta seadmete puhul ilma eraldustrafota)! Kontrollige PRCD iga kord enne kasutamist üle.
  • Kontrollige regulaarselt seadme toitejuhet. Kui see on kahjustatud, laske see elektrikul välja vahetada. Kui elektrilise tööriista toitejuhe on kahjustatud, tuleb see asendada spetsiaalset tüüpi heakskiidetud toitejuhtmega, mis on saadaval müügiesindustes. Kontrollige regulaarselt pikendusjuhtmeid, kahjustuste korral vahetage need välja. Ärge puudutage toitejuhet, mis on töö ajal kahjustada saanud. Tõmmake seadme toitepistik pistikupesast välja. Kahjustatud toite- ja pikendusjuhtmed tekitavad elektrilöögi ohu.
  • Vältige keha kontakti maandatud pindadega (nt toru, radiaator, pliit, külmik). Kui teie keha on maandatud, on elektrilöögi oht suurem.
  • Ärge kasutage adapterpistikuid.
Töökoht
  • Tagage tööpiirkonnas hea ventilatsioon. Halva ventilatsiooniga töökohta kogunev tolm võib kahjustada tervist.
  • Ärge puurige tervisekahjulikke materjale (nt asbest).
  • Kooskõlastage puurimistööd töödejuhataja või projektijuhiga. Praod kandvates seintes ja teistes konstruktsioonides võivad avaldada mõju staatikale, eriti armatuurraua või kandeelementide lõikamisel.
  • Välitingimustes tehtavate tööde puhul on soovitatav kanda kummikindaid ja mittelibisevaid jalatseid.
  • Seadme kasutamise ajal kandke sobivaid kaitseprille, kaitsekiivrit, kuulmiskaitsevahendeid, kaitsekindaid ja turvajalatseid. Ka läheduses viibivad inimesed peavad kandma kaitsevarustust.

Kirjeldus

Toote ülevaade

Image alternative
  1. Padrun
  2. Lisakäepide DD-SH-30
  3. Padruni lukustus
  4. Vee läbivoolu näidik
  5. Vee reguleerimise hoob
  6. Lüliti lukustamise nupp statiivil puurimise režiimil
  7. Ümarlibell vertikaalseks puurimiseks
  8. Lüliti (sisse/välja)
  9. Käepide
  10. Saulibell horisontaalseks puurimiseks
  11. Toitejuhe koos PRCD-ga
  12. Veevarustuse liitmik
  13. Turvaharjade kate
  14. Imivooliku hoidik
  15. Sügavuspiirik manuaalseks puurimiseks
  16. Hoolduse indikaatortuli
  17. Puurimisjõudluse näit

Rikkevoolukaitselüliti (PRCD)

Image alternative
  1. PRCD võrgujuhtmes
  2. Näit PRCD-lülitil
  3. Nupp Reset PRCD-lülitil
  4. Nupp TEST PRCD-lülitil

Veekogumissüsteem

Image alternative
  1. Liuglüliti veekogumishoovastiku pikkuse seadistamiseks
  2. Veekogumishoovastiku vabastusnupp
  3. Veekogumishoovastik

Lisatarvikud

Image alternative
  1. Puuripesa
  2. Veekogumisrõngas
  3. Veekogumisvoolik
  4. Pritsmekaitse

Lisatarvik: statiiv DD-ST 30

Image alternative
  1. Piirdekruvi
  2. Sammas
  3. Lukustuspakk
  4. Lukustuskruvi
  5. Splint
  6. Käsiratas
  7. Kelk
  8. Kelgu lukk
  9. Käepide
  10. Kinnitushoob
  11. Vaakumiühendus
  12. Manomeeter
  13. Vaakumitihend
  14. Adapterplaat
  15. Vaakumalusplaat
  16. Nivelleerimiskruvid
  17. Vaakumi õhutusventiil

Kasutusotstarve

Kirjeldatud toode on elektriline teemantsüdamikpuurmasin. See on ette nähtud betooni ja mineraalsete pindade märgpuurimiseks manuaalselt ja statiivile kinnitatuna. Statiivi saab tooriku külge kinnitada sobiva ankruga (lisatarvik) või vaakumalusplaadiga (lisatarvik).

  • Kasutage seadet ainult siis, kui vooluvõrgu pinge ja sagedus ühtib seadme andmesildil toodud pinge ja sagedusega.
  • Olenevalt rakendusest ja puurimissuunast (vt tabel) tuleb teemantsüdamikpuurmasina veekogumissüsteem ühendada Hilti soovitatud universaaltolmuimejaga ja valida sobiv varustus.
Image alternative

Puurimistöid tohib teha vaid külgemonteeritud veekogumissüsteemi, puuripesa ja kroonpuuri õige kombinatsiooni ning pikkuse õige seadistuse korral.

Image alternative

Puurimine suunaga üles on lubatud vaid vee äraimemise ja täiendava pritsmekaitse olemasolu korral.

Kuna statiivi abil puurimise korral ei ole pritsmekaitset võimalik paigaldada, on statiivi abil puurimine suunaga üles keelatud.

Lubamatu väärkasutus

  • Toode ei ole ette nähtud tervisekahjulike materjalide töötlemiseks.
  • Elektrit juhtivat tolmu tekitavate materjalide (nt magneesium) puurimine on keelatud.
  • Kuivpuurimine on keelatud.

Rakendusspetsiifiline varustus

Vajalik varustus erinevate rakenduste/puurimissuundade puhul
Rakendus
Puurimissuund
Varustus
Manuaalne
horisontaalselt ja alla
tolmueemaldusega/ilma tolmueemalduseta, ilma pritsmekaitseta
Manuaalne
üles
tolmueemalduse ja pritsmekaitsega
statiivil, kinnitamine vaakumalusplaadiga
alla
tolmueemaldusega/ilma tolmueemalduseta, ilma pritsmekaitseta
statiivil, kinnitamine vaakumalusplaadiga
horisontaalselt
tolmueemaldusega/ilma tolmueemalduseta, ilma pritsmekaitseta ja statiivi lisakinnitusega
statiivil, kinnitamine ankruga
alla ja horisontaalselt
tolmueemaldusega/ilma tolmueemalduseta, ilma pritsmekaitseta

Hoolduse indikaatortuli

Valgustatud näidik/olek
Hoolduse olek
põleb punase tulega/seade töötab
Turvaharjad on väga kulunud. Pärast tule süttimist saab seadmega töötada veel mõne tunni, seejärel lülitub seade automaatselt välja. Selleks et seade oleks kogu aeg töövalmis, laske turvaharjad õigeaegselt välja vahetada.
põleb punase tulega/seade ei tööta
Laske turvaharjad välja vahetada.
punane vilkuv tuli
Ajutine viga, vt "Abi tõrgete puhul"

Puurimisjõudluse näit

Valgustatud näidik
Avaldatav surve
oranž
liiga väike
roheline
optimaalne
punane
liiga suur

Pöörete arvu vahemikud

Seadmel on kaks pöörete arvu vahemikku: madalad pöörded puurimise alustamiseks ja kõrged pöörded puurimiseks.
Seni kuni lüliti (sisse/välja) on ainult poolenisti alla vajutatud, on aktiveeritud puurimise alustamise režiim. Nende pöörete ajal tuleks välja reguleerida vee läbivool. Seade hakkab tööle puurimisrežiimi kõrgetel pööretel, kui lüliti (sisse/välja) on täiesti alla vajutatud.

Tarnekomplekt

Seade koos lisakäepideme ja padruniga, kasutusjuhend.
Muud süsteemitooted, mida on lubatud tööriistaga kasutada, leiate Hilti müügiesindusest või veebilehelt: www.hilti.group .

Tarvikud

Tähistus
Lühitähis
Teemantkroonpuur
DD‑C
Tarvik puursüdamiku väljamurdmiseks
DD‑CB

Lisatarvikud

Tähistus
Lühitähis
Statiiv
DD‑ST 30
Kroonpuurid
DD-C, läbimõõt 8 ‒ 35 mm
Tarvikukomplekt statiivi kinnitamiseks ankruga
DD M12 S
Sügavuspiirik statiivi jaoks
DD-ST 30-ES
Pritsmekaitse
DD-30-W-CV

Tehnilised andmed

Teemantpuurmasin

Andmed nimipinge, nimivoolu, sageduse ja nimivõimsuse kohta leiate kasutusriigile vastavalt andmesildilt.
Generaatori või transformaatori kasutamisel peab selle väljundvõimsus olema vähemalt kaks korda suurem kui seadme andmeplaadile märgitud nimivõimsus. Transformaatori või generaatori tööpinge peab olema alati vahemikus + 5% ja – 15% seadme nimipingest.
Teiste seadmete sisse- ja väljalülitamine võib põhjustada ala- või ülepinget, mis võib seadet kahjustada. Ärge ühendage generaatoriga/transformaatoriga samaaegselt teisi seadmeid.
Kaal EPTA-Procedure 01 kohaselt
7,6 kg
Mõõtmed (p x l x k)
441 mm x 191 mm x 120 mm
Kroonpuuri läbimõõt
8 mm … 35 mm
Kaitseklass
I
Nominaalne pöörete arv tühikäigul
9 200 p/min

Nimipinge

Seade on saadaval erinevate nimipingetega. Seadme nimipinge ja nimivõimsus on toodud seadme andmesildil.
Nimipinge
Nimipinge
100 V
110 V
220 V
220‑240 V
Võrgusagedus [Hz]
50/60
50/60
50/60
50/60
Nimivõimsus [W]
1450
1400
1400
1450

Andmed müra ja vibratsiooni kohta

Selles kasutusjuhendis nimetatud vibratsioonitase on mõõdetud standardile EN 60745 vastaval mõõtemeetodil ja seda saab kasutada elektriliste tööriistade omavaheliseks võrdlemiseks. See sobib ka vibratsiooni esialgseks hindamiseks.
Toodud vibratsioonitase tekib elektrilise tööriista kasutamisel ettenähtud otstarbeks. Kui seadet kasutatakse muul otstarbel, teiste tarvikutega või kui seade on ebapiisavalt hooldatud, võib vibratsioonitase olla teistsugune. See võib vibratsiooni töö koguperioodi lõikes tunduvalt suurendada.
Vibratsiooni täpseks hindamiseks tuleb arvesse võtta ka aega, mil seade oli välja lülitatud või küll sisse lülitatud, kuid tegelikult tööle rakendamata. See võib vibratsiooni töö koguperioodi lõikes tunduvalt vähendada.
Kasutaja kaitseks vibratsiooni eest võtke tarvitusele täiendavaid kaitsemeetmeid, näiteks: hooldage seadmeid ja tarvikuid korralikult, hoidke käed soojad, tagage sujuv töökorraldus.
Müratase vastavalt standardile EN 60745-2-1
Helirõhu tase LpA
87 dB(A)
Helirõhutaseme mõõtemääramatus KpA
3 dB(A)
Helivõimsuse tase LWA
98 dB(A)
Helivõimsustaseme mõõtemääramatus KWA
3 dB(A)
Vibratsioonitase vastavalt standardile EN 60745-2-1
Vibratsioonitase betooni manuaalsel puurimisel (kroonpuur DD-C-18/150 T4) ah, DD
6,0 m/s²
Mõõtemääramatus betooni manuaalsel puurimisel K
1,5 m/s²
Vibratsioonitase betooni manuaalsel puurimisel (kroonpuur DD-C-24/300 T4) ah, DD
8,0 m/s²
Mõõtemääramatus betooni manuaalsel puurimisel K
1,5 m/s²
Vibratsioonitase vastavalt standardile EN 62841-3-6
Vibratsioonitase betooni puurimisel statiivile kinnitatud seadmega (kroonpuur DD-C-18/150 T4) ah, DD
5,0 m/s²
Mõõtemääramatus betooni puurimisel statiivile kinnitatud seadmega K
1,5 m/s²
Vibratsioonitase betooni puurimisel statiivile kinnitatud seadmega (kroonpuur DD-C-24/300 T4) ah, DD
6,5 m/s²
Mõõtemääramatus betooni puurimisel statiivile kinnitatud seadmega K
1,5 m/s²

Töö ettevalmistamine

Enne töö alustamist

  • Ettevalmistustööde ajal ärge ühendage seadet vooluvõrku.
  • HOIATUS
    Puurimistööd võivad tekitada hoones kahjustusi! Praod kandvates seintes ja teistes konstruktsioonides võivad avaldada mõju staatikale, eriti sarrusraua või kandeelementide lõikamisel.
  • Kooskõlastage puurimistööd töödejuhatajaga.
  • HOIATUS
    Elektrilöögi oht! Puurimise ajal toimuv juhuslik kokkupuude elektrijuhtmete, gaasi- ja veetorudega tekitab avariiohu. Elektrijuhtmetesse puurimise korral võivad seadme välised metallosad pinge alla sattuda.
  • Enne puurimise algust kontrollige tööpiirkond üle metalliotsijaga, et tuvastada võimalikud elektrijuhtmed, gaasi- ja veetorud.
  • Enne armatuurraua läbilõikamist taotlege pädeva ehitusstaatikaspetsialisti luba.
  • Veenduge, et võrgupinge ühtib seadme andmesildil toodud pingega.
  • Enne seadme teisaldamist teise puurimiskohta tõmmake võrgupistik pistikupesast välja.
  • Hoidke toitejuhet ja voolikuid alati nii, et need ei saa pöörlevate osadega kokku puutuda.
  • Ärge kinnitage teemantsüdamikpuurmasinat ega statiivi tõsteseadeldiste külge!
  • Enne vaakumpumba kasutamist tutvuge kasutusjuhendiga ja järgige seal toodud juhiseid.
  • Veenduge, et manomeetri osuti on enne puurimist ja puurimise ajal rohelisel alal.
  • Kontrollige, kas lõikerõnga kõrgus on vähemalt 2 mm. Kui see ei ole nii, vahetage kroonpuur välja, kuna vastasel korral võib kroonpuur puuritavas augus kinni kiiluda.
  • Vigastuste vältimiseks kasutage üksnes Hilti DD-C -kroonpuure ja DD 30‑W jaoks ette nähtud originaaltarvikuid.

Ettevalmistus manuaalseks puurimiseks

Lisakäepideme reguleerimine

Image alternative
  1. Tõmmake seadme võrgupistik pistikupesast välja.
  2. Lisakäepideme kinnitusmehhanismi avamiseks keerake hooba.
  3. Kinnitage lisakäepide soovitud asendisse.
    Koos lisakäepidemega saate paigaldada sügavuspiiriku ().
  4. Fikseerige lisakäepide, selleks pingutage hoob kinni.

Sügavuspiiriku paigaldamine

Image alternative
  1. Tõmmake seadme võrgupistik pistikupesast välja.
  2. Lisakäepideme kinnitusmehhanismi avamiseks keerake käepidet.
  3. Viige sügavuspiirik eestpoolt lisakäepidemes olevasse avasse.
  4. Seadke sügavuspiirik soovitud sügavusele.
  5. Fikseerige sügavuspiirik, selleks pingutage lisakäepide kinni.

Pritsmekaitse paigaldamine

HOIATUS
Elektrilöögi oht! Kui eelkirjeldatud kaitsemeetmeid ei võeta, võib manuaalsel puurimisel tungida vesi seadme sisemusse ja tekitada elektrilöögi ohu.
  • Manuaalsel puurimisel suunaga üles kasutage alati veekogumissüsteemi ja veeimejat ning pritsmekaitset.
Image alternative
  1. Tõmmake seadme võrgupistik pistikupesast välja.
  2. Lükake pritsmekaitse eest üle padruni puurmasina reduktorikorpuse peale.

Veekogumishoovastiku paigaldamine

Puurimine on lubatud ainult järgmistel tingimustel:
Komplektis olev veekogumishoovastik on paigaldatud ja vastavalt kasutatud kroonpuuri pikkusele välja reguleeritud.
Veekogumisrõngasse on pandud kroonpuuri läbimõõduga sobiv puuripesa.
Image alternative
  1. Tõmmake seadme võrgupistik pistikupesast välja.
  2. Lükake veekogumishoovastik seadme esiküljel olevatesse avadesse, kuni see kuuldavalt kohale fikseerub.
  3. Liuglülitiga reguleerige välja pikkuse vahemik kasutatud kroonpuuri jaoks. Kuni 150 mm pikkuse kroonpuuri jaoks viige liuglüliti asendisse 150 , 300 mm ja 600 mm kroonpuuri jaoks asendisse 300 .

Puuripesa paigaldamine või vahetamine

Image alternative
HOIATUS
Elektrilöögi oht! Pea kohal puurimisel võib vesi vale puuripesa kasutamise korral teemantpuurmasina sisemusse tungida.
  • Kasutage alati puuripesa, mille läbimõõt ühtib kroonpuuri läbimõõduga.
  1. Tõmmake seadme võrgupistik pistikupesast välja.
  2. Asetage puuripesa veekogumisrõnga soontesse ja lükake puuripesa alla, kuni see kuuldavalt kohale fikseerub.
  3. Eemaldamiseks keerake puuripesa vastupäeva ja tõmmake see veekogumisrõngast suunaga üles välja.

Kroonpuuri paigaldamine

HOIATUS
Eemalepaiskuvad esemed tekitavad vigastuste ohu! Kroonpuurid, milles on pragusid või mille küljest on murdunud tükke või mis on väga kulunud, võivad kaasa tuua selle, et tooriku küljest murduvad osakesed või purunenud kroonpuurid paiskuvad eemale ja tekitavad vigastusi ka väljaspool vahetut tööpiirkonda.
  • Iga kord enne kasutamist kontrollige kroonpuuri pragude, purunemise ja kulumise suhtes ning vajaduse korral vahetage kroonpuur välja.
Teemantkroonpuurid tuleb välja vahetada kohe, kui lõike- või puurimisjõudlus märgatavalt väheneb. Üldjuhul tuleb seda teha siis, kui teemantsegmentide kõrgus on väiksem kui 2 mm.
Kui padrunile pihustada korrapäraselt Hilti aerosooli, siis on kroonpuuri kergem paigaldada.
Image alternative
  1. Tõmmake seadme võrgupistik pistikupesast välja.
  2. Tõmmake padruni lukustus padruni avamiseks lõpuni üles.
    Kontrollige, kas kroonpuuri padrunisse kinnitatav osa ja padrun on puhtad ning terved.
  3. Kallutage veekogumisrõngast lõpuni ümber selle kinnitustelje.
  4. Viige kroonpuur lõikerõngaga ülalt veekogumisrõnga puuripessa.
  5. Viige kroonpuuri padrunisse kinnitatav osa padrunisse nii, et see on suunatud avade poole.
  6. Keerake kroonpuur kerge survega lõpuni.
  7. Kroonpuuri fikseerimiseks sulgege padruni lukustamise nupp.

Tolmuimeja ühendamine

  1. Ühendage puurmasina veekogumisvoolik tugevasti universaaltolmuimeja imivoolikuga. Selleks kasutage voolikuadapterit.
  2. Ühendage universaaltolmuimeja imivoolik universaaltolmuimejaga.
  3. Pea kohal tehtavate puurimistööde korral kasutage veekogumisvooliku fikseerimiseks lisakäepideme kinnitusrakist.

Ettevalmistus statiivile kinnitatud seadmega puurimiseks

HOIATUS
Vigastusoht! Kui statiiv on kinnitatud puudulikult, võib see hakata pöörlema või ümber kukkuda.
  • Kinnitage statiiv enne teemanttrelli kasutamist tüüblitega või vaakumplaadiga töödeldava aluspinna külge.
  • Kasutage üksnes tüübleid, mis on konkreetse pinna jaoks ette nähtud ja järgige tüübli tootja paigaldusjuhiseid.
  • Kasutage vaakumplaati vaid siis, kui olemasolev pind sobib statiivi vaakumkinnitusega kinnitamiseks.
Statiivi ja seadme võib kinnitada vaakumalusplaadi või tarvikukomplektiga DD M12 S , seega ankruga HKD-D M12x50 , kinnitusspindliga DD-LR-CLS ja mutriga DD-LR-CLN .
HOIATUS
Eralduv vesi põhjustab elektrilöögi ohu! Statiivile kinnitatud seadmega puurimisel ei ole võimalik pritsmekaitset paigaldada. Seetõttu ei ole seade statiivil suunaga üles puurides kaitstud vee sissetungimise eest.
  • Ärge kunagi puurige statiivile kinnitatud seadmega suunaga üles!
Statiivile kinnitatud seadmega puurimine on võimalik vaid ilma lisakäepideme ja ilma pritsmekaitseta.

Veekogumishoovastiku paigaldamine

Puurimine on lubatud ainult järgmistel tingimustel:
Komplektis olev veekogumishoovastik on paigaldatud ja vastavalt kasutatud kroonpuuri pikkusele välja reguleeritud.
Veekogumisrõngasse on pandud kroonpuuri läbimõõduga sobiv puuripesa.
Image alternative
  1. Tõmmake seadme võrgupistik pistikupesast välja.
  2. Lükake veekogumishoovastik seadme esiküljel olevatesse avadesse, kuni see kuuldavalt kohale fikseerub.
  3. Liuglülitiga reguleerige välja pikkuse vahemik kasutatud kroonpuuri jaoks. Kuni 150 mm pikkuse kroonpuuri jaoks viige liuglüliti asendisse 150 , 300 mm ja 600 mm kroonpuuri jaoks asendisse 300 .

Seadme ja statiivi kinnitamine vaakumiga

HOIATUS
Vigastusoht! Oht alla kukkuva teemantsüdamik-puurseadme tõttu!
  • Horisontaalse puurimise korral peab puuristatiiv olema lisaks kindlustatud ketiga.

Vaakumalusplaadi positsioneerimine

Image alternative
  1. Märkige puuritava augu keskpunkt ristiga, mille jooned on pikemad kui veekogumisrõnga läbimõõt.
    Veekogumisrõngal on neli üleulatuvat märgist, mida saate risti suunas välja rihtida.
  2. Reguleerige vaakumalusplaadi 4 nivelleerimiskruvi selliselt, et need ulatuvad umbes 5 mm üle vaakumalusplaadi alumise poole.
  3. Seadke vaakumalusplaat puuritava augu keskmest 21 cm kaugusele.
  4. Ühendage vaakumalusplaadi vaakumiühendus vaakumpumbaga.
  5. Lülitage sisse vaakumpump.
  6. Vajutage vaakumi õhutusventiilile ja samal ajal korrigeerige vaakumalusplaadi asendit.

Statiivi kinnitamine vaakumalusplaadi külge

  1. Lülitage vaakumpump sisse.
  2. Kinnitage statiiv kinnitushoovaga vaakumalusplaadi külge.
  3. Reguleerige statiiv kahe nivelleerimiskruvi abil välja nii, et see oleks loodis.

Seadme kinnitamine statiivi külge

Vaakumkinnituse korral veenduge enne seadme kinnitamist statiivile, et statiiv on kindlalt kinnitatud.
Image alternative
  1. Tõmmake seadme võrgupistik pistikupesast välja.
  2. Lukustage statiivi kelk pinnast maksimaalsel kaugusel.
    Kelk peab olema lukustatud kõrgeimas asendis. Nii saab seadet paigaldada koos veekogumishoovastikuga, ilma et veekogumisrõngas pinda puudutaks.
  3. Avage lukustuspakk, selleks keerake lahti lukustuskruvi.
  4. Viige puurmasin kelgu sisse.
  5. Sulgege lukustuspakk, keerates lukustuskruvi uuesti kinni.
  6. Veenduge, et puurmasin on statiivile õigesti kinnitatud.

Seadme ja statiivi kinnitamine ankruga

Statiivi kinnitamine ankruga eeldab tarvikukomplekti DD M12 S kasutamist, mis sisaldab muu hulgas ka kinnitusspindlit DD-LR-CLS ja mutrit DD-LR-CLN .
  1. Märkige puuritava augu kese ristiga, mille jooned on pikemad kui veekogumisrõnga läbimõõt.
    Veekogumisrõngal on neli üleulatuvat märgist, mida saate risti suunas välja rihtida.
  2. Asetage ankur Hilti HKD-D M12x50 statiivi adapterplaadi kinnitamiseks puuritava ava keskme märgisest 12 cm kaugusele.
    Ankru paigaldamisel järgige ankruga kaasas olevaid kasutusjuhiseid!
  3. Kinnitage seade statiivi külge.
  4. Keerake mõlemad nivelleerimiskruvid tagasi, nii et need ei ulatu enam üle.
  5. Asetage statiiv koos külgemonteeritud seadmega kinnitusspindlile ja kinnitage statiiv ajutiselt mutriga (tarvikukomplekt DD M12 S ).
  6. Nivelleerige statiiv kahe nivelleerimiskruvi abil.

Käsiratta paigaldus

Käsiratast saab paigaldada statiivi mõlemale küljele.
Image alternative
  1. Torgake käsiratas teljele.
  2. Viige avatud splint läbi ava.
  3. Sulgege splint.

Puuripesa paigaldamine või vahetamine

Image alternative
  1. Tõmmake seadme võrgupistik pistikupesast välja.
  2. Asetage puuripesa veekogumisrõnga soontesse ja lükake puuripesa alla, kuni see kuuldavalt kohale fikseerub.
  3. Eemaldamiseks keerake puuripesa vastupäeva ja tõmmake see veekogumisrõngast suunaga üles välja.

Kroonpuuri paigaldamine

HOIATUS
Eemalepaiskuvad esemed tekitavad vigastuste ohu! Kroonpuurid, milles on pragusid või mille küljest on murdunud tükke või mis on väga kulunud, võivad kaasa tuua selle, et tooriku küljest murduvad osakesed või purunenud kroonpuurid paiskuvad eemale ja tekitavad vigastusi ka väljaspool vahetut tööpiirkonda.
  • Iga kord enne kasutamist kontrollige kroonpuuri pragude, purunemise ja kulumise suhtes ning vajaduse korral vahetage kroonpuur välja.
Teemantkroonpuurid tuleb välja vahetada kohe, kui lõike- või puurimisjõudlus märgatavalt väheneb. Üldjuhul tuleb seda teha siis, kui teemantsegmentide kõrgus on väiksem kui 2 mm.
Kui padrunile pihustada korrapäraselt Hilti aerosooli, siis on kroonpuuri kergem paigaldada.
Image alternative
  1. Tõmmake seadme võrgupistik pistikupesast välja.
  2. Tõmmake padruni lukustus padruni avamiseks lõpuni üles.
    Kontrollige, kas kroonpuuri padrunisse kinnitatav osa ja padrun on puhtad ning terved.
  3. Kallutage veekogumisrõngast lõpuni ümber selle kinnitustelje.
  4. Viige kroonpuur lõikerõngaga ülalt veekogumisrõnga puuripessa.
  5. Viige kroonpuuri padrunisse kinnitatav osa padrunisse nii, et see on suunatud avade poole.
  6. Keerake kroonpuur kerge survega lõpuni.
  7. Kroonpuuri fikseerimiseks sulgege padruni lukustamise nupp.

Tolmuimeja ühendamine

  1. Ühendage puurmasina veekogumisvoolik tugevasti universaaltolmuimeja imivoolikuga. Selleks kasutage voolikuadapterit.
  2. Ühendage universaaltolmuimeja imivoolik universaaltolmuimejaga.
  3. Pea kohal tehtavate puurimistööde korral kasutage veekogumisvooliku fikseerimiseks lisakäepideme kinnitusrakist.

Suunake puur puuraugu keskmesse

Vaakumalusplaadiga puurmasina positsioneerimine puurimiseks

Image alternative
  1. Veenduge, et puurmasin on tugevasti kinnitatud (manomeetri osuti on rohelisel alal).
  2. Selleks et puurmasinat täpselt puuritava augu keskmesse seada, vajutage vaakumi õhutusventiilile ja korrigeerige statiivi asendit.
  3. Kui puurmasin on õiges asendis, vabastage vaakumi õhutusventiil ja suruge puurmasinat vastu pinda.
  4. Nivelleerige vaakumalustald 4 nivelleerimiskruvi abil.

Ankurkinnitusega puurmasina positsioneerimine puurimiseks

  1. Selleks et puurmasinat täpselt puuritava augu keskmesse seada, lõdvendage ettevaatlikult kinnitusspindlit, kuni statiivi saab liigutada, ja seejärel korrigeerige statiivi asendit.
  2. Nivelleerige statiivi adapterplaat 2 nivelleerimiskruvi abil.
  3. Kui puurmasin on õiges asendis, pingutage kinnitusspindel tugevasti kinni.

Ühendamine vooluvõrgu ja veevarustusega

HOIATUS
Eralduv vesi põhjustab elektrilöögi ohu! Veeliitmiku defektne või korrektselt kinnitamata O-tihend, liiga suur veesurve, defektsed voolikuühendused ja veesüsteemi lekked võivad kaasa tuua vee väljavoolu ja elektrilöögi ohu.
  • Kontrollige seadet, veeliitmikke ja voolikuid ning voolikuühendusi kahjustuste suhtes ja veenduge, et maksimaalne lubatud veesurve ei ületa 6 baari.
Et vältida seadme osade kahjustamist, kasutage üksnes kraanivett või vett, kus ei leidu mustuseosakesi.
Maksimaalselt lubatud veetemperatuur on 40°C (104°F).
Suurbritannia versiooni puhul kasutatakse PRCD asemel trafot.
  1. Ühendage veejuhe sobiva muhvi abil puurmasina veeliitmikuga.
  2. Veenduge, et veejuhe on puurmasina veeliitmiku külge kindlalt kinnitatud.
  3. Avage veekraan ja veenduge, et puurmasina veeliitmik ei lase vett läbi.
  4. Ühendage seadme võrgupistik maandusega pistikupessa.
  5. Vajutage nupule I või Reset rikkevoolukaitselülitil (PRCD).
    • Rikkevoolukaitselüliti (PRCD) näit peab põlema.
  6. Vajutage nupule 0 või TEST rikkevoolukaitselülitil (PRCD).
    Rikkevoolukaitselüliti (PRCD) näit peab kustuma.
HOIATUS
Elektrilöögist tingitud vigastusoht! Kui vajutate nuppu 0 või TEST ja rikkevoolukaitse näit ei kustu, siis ei tohi teemanttrelli edasi kasutada!
  • Laske teemanttrelli remontida Hilti teeninduses.
  1. Lülitage rikkevoolukaitselüliti (PRCD) pärast testi uuesti sisse, selleks vajutage nupule 0 või TEST .

Puurimine

HOIATUS
Kehavigastuste oht! Pöörlevate osade kokkupuude veetorude või elektrijuhtmetega võib kaasa tuua raskete tagajärgedega õnnetusi.
  • Veenduge, et veetorud ja elektrijuhtmed ei puutu pöörlevate osadega kokku.
HOIATUS
Kinnikiiluvast tarvikust tingitud vigastuste oht! Seadmel on rakendusele vastav kõrge pöördemoment. Tarviku äkilisel kinnikiilumisel võib seade äkitselt ja suure jõuga kohalt paiskuda.
  • Kasutage lisakäepidet ja hoidke seadet alati kahe käega. Arvestage alati võimalusega, et tarvik võib äkitselt kinni kiiluda.
HOIATUS
Kehavigastuste oht! Seinu ja lagesid läbindavate puurimistööde korral võivad ehitusmaterjali tükid või puursüdamik kukkuda seina taha või laest alla.
  • Enne seinu ja lagesid läbindavate puurimistööde tegemist piirake seina taha või lae alla jääv piirkond ära.
HOIATUS
Eemalepaiskuvad killud tekitavad vigastuste ohu! Puurimisel võib eralduda ohtlikke kilde. Materjalist väljalendavad killud võivad tekitada keha- ja silmavigastusi.
  • Kandke kaitseprille, kaitsekiivrit ja kaitsekiivrit.
HOIATUS
Vigastuste oht! Seade ja puurimine tekitavad müra. Müra võib kahjustada kuulmist.
  • Kasutage kuulmiskaitsevahendeid.

Manuaalne puurimine

HOIATUS
Elektrilöögi oht! Kui eelkirjeldatud kaitsemeetmeid ei võeta, võib manuaalsel puurimisel tungida vesi seadme sisemusse ja tekitada elektrilöögi ohu.
  • Manuaalsel puurimisel suunaga üles kasutage alati veekogumissüsteemi ja veeimejat ning pritsmekaitset.
HOIATUS
Elektrilöögi oht! Pea kohal puurimisel võib vesi vale puuripesa kasutamise korral teemantpuurmasina sisemusse tungida.
  • Kasutage alati puuripesa, mille läbimõõt ühtib kroonpuuri läbimõõduga.
  1. Ühendage puurmasina võrgupistik pistikupessa või tolmuimeja kasutamise korral universaaltolmuimeja pistikupessa (kui see on universaaltolmuimejal olemas).
  2. Tolmuimeja kasutamise korral ühendage universaaltolmuimeja võrgupistik pistikupessa ja viige tolmuimeja lüliti asendisse AUTO või ON või I .
  3. Lülitage sisse rikkevoolukaitselüliti (PRCD) (vt ).
    Universaaltolmuimeja käivitub AUTO -režiimil puurmasina järel ajalise nihkega automaatselt. Pärast puurmasina väljalülitamist lülitub universaaltolmuimeja AUTO -režiimil ajalise nihkega automaatselt välja. ON või I -režiimil peate tolmuimeja manuaalselt sisse ja välja lülitama.
  4. Märkige puuritava augu keskpunkt ristiga, mille jooned on pikemad kui veekogumisrõnga läbimõõt.
    Veekogumisrõngal on neli üleulatuvat märgist, mida saate risti suunas välja rihtida.
Image alternative
  1. Hoidke puurmasina lülitit (sisse/välja) all, reguleerige veereguleerimishoob soovitud veekogusele ja vabastage lüliti (sisse/välja).
    Vee juurdevool lülitub puurmasina lülitist (sisse/välja) automaatselt sisse või välja. Veekoguse saab enne puurimist välja reguleerida veereguleerimishoovast ja veekogust saab reguleerida ka puurimise ajal (minimaalne veekogus suletud veereguleerimishoova puhul: ca 0,3 l/min).
  2. Asetage veekogumisrõngas ettevaatlikult puuritavale kohale, ilma et kroonpuur pinda puudutaks.
  3. Seadke puuritava ava märgise kontuurid kohakuti veekogumisrõnga nelja märgisega.
  4. Veenduge, et kroonpuur ei puuduta aluspinda ja puurimise alustamise režiimi aktiveerimiseks vajutage lüliti (sisse/välja) poolenisti alla.
  5. Kui puurite suunaga üles, oodake, kuni kroonpuur on veega täitunud.
    • See jahutab kroonpuuri ja kaitseb seda kuivpuurimisest tingitud kahjustuste eest.
  6. Suruge kroonpuuri kergelt vastu aluspinda.
    • Pärast sisselülitamist (lüliti (sisse/välja) on poolenisti alla vajutatud) töötab puurmasin aeglasemal režiimil, et hoida ära kroonpuuri paigastnihkumist puurimise alustamisel.
  7. Niipea kui tunnete, et kroonpuur töötab ühtlaselt, vajutage lüliti (sisse/välja) täiesti alla.
    • Niipea kui lüliti (sisse/välja) on täielikult alla vajutatud, saab kroonpuur pöörelda maksimaalpööretel.
    Rakendage sellist survet, et puurmasin töötab kõrgeimatel pööretel. Sellega saavutate parima puurimisjõudluse (puurimisjõudluse näit põleb rohelise tulega). Suurem surve ei too kaasa puurimiskiiruse suurenemist (puurimisjõudluse näit põleb punase tulega).
    Veenduge, et kroonpuur on puuritavas augus otse. Kroonpuuri kalduvajumine puuritavas augus võib puurimisjõudlust vähendada.
    Pöörake alati tähelepanu sellele, et vee läbivool on korrektne. Kontrollimiseks kasutage vee läbivoolu näidikut.

Statiivile kinnitatud seadmega puurimine

HOIATUS
Eralduv vesi põhjustab elektrilöögi ohu! Statiivile kinnitatud seadmega puurimisel ei ole võimalik pritsmekaitset paigaldada. Seetõttu ei ole seade statiivil suunaga üles puurides kaitstud vee sissetungimise eest.
  • Ärge kunagi puurige statiivile kinnitatud seadmega suunaga üles!
HOIATUS
Kehavigastuste oht! Seinu ja lagesid läbindavate puurimistööde korral võivad ehitusmaterjali tükid või puursüdamik kukkuda seina taha või laest alla.
  • Enne seinu ja lagesid läbindavate puurimistööde tegemist piirake seina taha või lae alla jääv piirkond ära.
HOIATUS
Vigastusoht! Oht alla kukkuva teemantsüdamik-puurseadme tõttu!
  • Horisontaalse puurimise korral peab puuristatiiv olema lisaks kindlustatud ketiga.
  1. Kui kasutate vee- ja tolmuimejat, ühendage külge tolmueemaldusseade () ja teostage sammud 1 kuni 3 manuaalse puurimise jaotises ().
  2. Ühendage võrgupistik pistikupessa ja lülitage sisse rikkevoolukaitselüliti (PRCD) (vt vooluvõrgu ja veevarustusega ühendamine, ).
  3. Avage kelgu lukk.
  4. Viige kelk käsirattast alla, kuni veekogumisrõngas toetub kergelt vastu pinda.
  5. Hoidke lülitit (sisse/välja) all, reguleerige veereguleerimishoovast välja soovitud veekogus ja vabastage lüliti (sisse/välja).
    Vee juurdevool lülitub lülitit (sisse/välja) käsitsedes automaatselt sisse või välja. Veekoguse saab enne puurimist välja reguleerida veereguleerimishoovast ja veekogust saab reguleerida ka puurimise ajal (minimaalne veekogus suletud veereguleerimishoova puhul: ca 0,3 l/min).
  6. Viige seade lüliti lukustamisega püsirežiimile, selleks vajutage lüliti (sisse/välja) lõpuni alla ja seejärel vajutage lüliti lukustamise nupule.
  7. Keerake teemantkroonpuuri käsirattast seni, kuni see on vastu pinda.
  8. Puurimise alustamisel rakendage vaid kerget survet, kuni teemantkroonpuur on tsentreerunud, ning alles seejärel suurendage rakendatavat survet.
  9. Niipea kui tunnete, et kroonpuur on tsentreerunud ja ühtlaselt pöörleb, suurendage avaldatavat survet.
  10. Reguleerige avaldatavat survet vastavalt puurimisjõudluse näidule.
    Valige selline surve, et seade töötab maksimumpööretel; sellega saavutate parima puurimisjõudluse (puurimisjõudluse näit põleb rohelise tulega). Suurem surve ei too kaasa puurimisjõudluse suurenemist (puurimisjõudluse näit põleb punase tulega).
    Puurimise ajal kontrollige vee läbivoolu. Kontrollimiseks kasutage vee läbivoolu näidikut.

600-mm-kroonpuuriga tehtavad puurimistööd

  1. Esmalt puurige ette auk 300-mm-kroonpuuriga.
HOIATUS
Vigastuste oht! 600-mm-kroonpuuriga puurimisel ilma auku ette puurimata võib seade kontrolli alt väljuda, kahjustada saada ja vigastusi tekitada.
  • Puurige alati auk ette. Veenduge, et viite 600-mm-kroonpuuri enne puurimise jätkamist ettepuuritud auku lõpuni sisse.
  1. Pärast kroonpuuri vahetamist viige väljalülitatud seadme 600-mm-kroonpuur ettepuuritud auku lõpuni sisse.
  2. Jätkake puurimist.

Seadme väljalülitamine

  1. Pärast soovitud puurimissügavuse saavutamist või pärast puurimistöö lõpetamist lülitage seade välja. Kui töötate lüliti lukustusega, vajutage lülitile (sisse/välja), et lukustust vabastada.
HOIATUS
Vigastuste oht! Veekogumisrõnga tõstmisel pinnalt ajal, mil kroonpuur töötab, võib puursüdamik kroonpuurist välja paiskuda. See võib põhjustada vigastusi.
  • Tõstke veekogumisrõngas pinnalt alles siis, kui kroonpuur on seiskunud.
  1. Samal ajal kui seade on seiskumas, tõmmake kroonpuur puuraugust välja.
    • Vee juurdevool lülitatakse seadme lülitist (sisse/välja) automaatselt välja.

Kroonpuuri mahavõtmine ja tühjendamine

Image alternative
  1. Tõmmake seadme võrgupistik pistikupesast välja.
ETTEVAATUST
Tarvikuvahetusel püsib vigastusoht! Seade läheb kasutades tuliseks. Sellel võib olla teravaid servi.
  • Kandke tarvikuvahetusel alati kaitsekindaid.
HOIATUS
Vigastuste oht! Puursüdamik või selle osad võivad kroonpuurist välja kukkuda.
  • Veenduge, et puursüdamik ei kuku kroonpuurist kontrollimatult välja. Eemaldage kroonpuurist kõik puursüdamiku osad.
  1. Avage padrun. Selleks tõmmake padruni lukustus lõpuni üles.
    Kallutage seadet kroonpuuri otsast veidi alla, et jääkvesi saaks kroonpuurist välja voolata.
  2. Keerake kroonpuur lõpuni.
  3. Tõmmake kroonpuur padrunist välja.
  4. Keerake kroonpuur padruni pikendusteljest välja.
  5. Tõmmake kroonpuur veekogumisrõngast välja.
  6. Võtke kroonpuurist kinni ja raputage puursüdamik kroonpuurist suunaga taha välja. Kui puursüdamiku osad peaksid kroonpuuri kinni jääma, lööge kroonpuuri suunaga vertikaalselt alla vastu pehmet eset (puit, plast) või lükake puursüdamik välja kitsa varda (nt sügavuspiirik) abil.
  7. Sulgege padruni lukustus.

Puursüdamiku eemaldamine puuritud august

  1. Torgake puursüdamiku väljamurdmise tarvik pöördliigutusega puuritud auku lõpuni sisse.
    Veenduge, et puursüdamiku väljamurdmise tarviku (lisatarvik) läbimõõt kattub kasutatud kroonpuuri läbimõõduga.
  2. Murdke puursüdamik välja, selleks avaldage puursüdamiku väljamurdmise tarvikule kerget külgsurvet.
  3. Tõmmake murdunud puursüdamik tarviku abil puuritud avast välja.
  4. Mõõtke puuritud augu tegelik sügavus mõõdulindiga ära.

Puurmete utiliseerimine

  1. Koguge puurmed kokku (näiteks tolmu- ja veeimejaga).
  2. Laske puurmetel settida ja ladustage tahked jäätmed ehitusmaterjalide jääkide ladustamiskohas.
    Koagulatsiooni soodustavad ained võivad setteprotsessi kiirendada.
  3. Enne allesjäänud puurimisvee (aluseline, pH-tase > 7) suunamist kanalisatsiooni neutraliseerige see happelise neutraliseerimisvahendiga või lahjendage rohke veega.

Hooldus ja korrashoid

HOIATUS
Elektrilöögi oht! Seadme hooldamine ja remontimine toitevõrku ühendatud toitepistikuga võib põhjustada raskeid vigastusi ja põletusi.
  • Toitepistik tuleb enne iga hooldus- ja remonttööd alati välja tõmmata!
Hooldus
  • Eemaldage kõvasti kinni olev mustus ettevaatlikult.
  • Puhastage ventilatsiooniavasid ettevaatlikult kuiva harjaga.
  • Puhastage korpust kergelt niiske lapiga. Ärge kasutage silikooni sisaldavaid hooldusvahendeid, sest need võivad kahjustada seadme plastdetaile.
Otsikute ja metallosade hooldus
  • Eemaldage kõvasti külge kleepunud mustus.
  • Tarvikute ja padruni pinda hõõruge korrosiooni kaitseks aeg-ajalt õlis immutatud lapiga.
  • Tarviku padrunisse kinnitatav osa peab olema puhas ja kergelt õlitatud.
Korrashoid
HOIATUS
Elektrilöögi oht! Elektridetailide asjatundmatu parandamine võib kaasa tuua raskeid vigastusi ja põletusi.
  • Elektridetaile tohivad parandada ainult elektriala asjatundjad.
  • Kontrollige regulaarselt, kas kõik nähtavad osad on terved ja kas juhtelemendid toimivad veatult.
  • Kahjustuste ja/või tõrgete korral ärge rakendage elektrilist tööriista tööle. Laske tööriist kohe Hilti hooldekeskuses parandada.
  • Kui mudelil on vahetatav toitejuhe, tohib seda vahetada üksnes kvalifitseeritud elektrik.
  • Pärast hooldus- ja korrashoiutöid paigaldage kõik kaitseseadised ja kontrollige nende toimivust.
Ohutu töö tagamiseks kasutage ainult originaalvaruosi ja -kulumaterjale. Meie heakskiidetud varuosad, materjalid ja tarvikud leiate Hilti edasimüüja juurest või veebilehelt: www.hilti.group

Turvaharjade vahetus

HOIATUS
Elektrilöögist tingitud vigastusoht !
  • Seadet tohivad kasutada, hooldada ja remontida vaid volitatud ja vastava väljaõppega asjatundjad. Kasutajad peavad olema teadlikud võimalikest ohtudest.
Turvaharjad tuleb välja vahetada, kui lehtvõtme sümboliga signaaltuli süttib.
  1. Tõmmake seadme võrgupistik pistikupesast välja.
  2. Avage mootorist vasakul ja paremal pool olevad turvaharjade katted.
  3. Pöörake tähelepanu sellele, kuidas on turvaharjad ja nöörjuhtmed paigaldatud. Võtke kulunud turvaharjad teemantsüdamikpuurmasinast välja.
  4. Paigaldage uued turvaharjad samamoodi, nagu olid paigaldatud vanad turvaharjad:
    Kohaleasetamisel jälgige, et Te ei kahjusta isolatsiooni.
  5. Kinnitage mootorist vasakul ja paremal pool olevad turvaharjade katted kruvidega kohale.
  6. Laske turvaharjadel tühikäigul katkestusteta töötada vähemalt 1 minuti.
    • Tuli kustub, kui seade on uute turvaharjadega töötanud umbes 1 minuti.

Vee jälgimise akna puhastamine

Vee jälgimise akna puhastamisel veenduge oma töökoha puhtuses. Puhastamise ajal ei tohi vee läbivoolu näidiku siseküljele sattuda mustust.
  1. Keerake vee jälgimise akna kaks kruvi Torx-kruvikeerajaga TX 15 lahti.
  2. Eemaldage vee jälgimise aken suunaga üles.
  3. Võtke välja veekoguse ratas koos teljega.
  4. Olemasolevad mustuseosakesed eemaldage jooksva vee all.
  5. Enne paigaldamist kontrollige, kas vee jälgimise akna tihend on kahjustusteta, ja vajaduse korral vahetage see välja.
  6. Veenduge, et tihend on täpselt soone sees. Vastasel korral võib tihend vee jälgimise akna paigaldamisel plastosade vahel kahjustada saada ja lekkima hakata.
  7. Asetage ratas koos teljega uuesti kohale.
  8. Suruge vee jälgimise aken uuesti juhikusse.
  9. Asetage kohale akna kinnituse Torx-kruvid ja keerake need kinni.

Abi tõrgete puhul

Kui peaks esinema tõrge, mida ei ole järgmises tabelis nimetatud või mida Te ei suuda ise kõrvaldada, pöörduge Hilti hooldekeskusse.

Teemantsüdamikpuurmasin on töökorras

Tõrge
Võimalik põhjus
Lahendus
Image alternative
Hooldusnäit põleb.
Turvaharjade kulumispiir on peaaegu saavutatud. Teemantsüdamikpuurmasin töötab kuni automaatse väljalülituseni veel mõne tunni.
  • Laske turvaharjad esimesel võimalusel välja vahetada.
Turvaharjad on välja vahetatud ja peavad ennast sisse töötama.
  • Laske turvaharjadel tühikäigul vähemalt 1 minuti jooksul töötada.
Teemantsüdamikpuurmasin ei tööta maksimumvõimsusel.
Võrgu häire – vooluvõrgus esines alapinge.
  • Kontrollige, kas häire on tingitud teistest vooluvõrku või generaatoriga ühendatud elektritarvititest.
  • Kontrollige kasutatud pikendusjuhtme pikkust.
Teemantkroonpuur ei pöörle.
Teemantkroonpuur kiilus aluspinnas kinni.
  • Juhtige teemantsüdamikpuurmasinat otse.
  • Vabastage teemantkroonpuur lehtvõtmega: Tõmmake võrgupistik pistikupesast välja. Võtke sobiva lehtvõtmega kroonpuuri saba lähedalt kinni ja keerake kroonpuur lahti.
Puurimiskiirus alaneb.
Saavutatud on maksimaalne puurimissügavus.
  • Eemaldage puursüdamik ja kasutage kroonpuuri pikendust.
Puursüdamik kiilub teemantkroonpuuri kinni.
  • Eemaldage puursüdamik.
Vale spetsifikatsioon puuritava pinna jaoks.
  • Valige sobiva spetsifikatsiooniga teemantkroonpuur.
Terase suur osakaal (seda näitab metallilaaste sisaldav puhas vesi).
  • Valige sobiva spetsifikatsiooniga teemantkroonpuur.
Teemantkroonpuur on defektne
  • Kontrollige teemantkroonpuuri kahjustuste suhtes ja vajaduse korral vahetage see välja.
Teemantkroonpuur ei ole terav.
  • Teritage teemantkroonpuuri teritusplaadil.
Vee kogus on liiga suur.
  • Vähendage vee kogust veeregulaatorist.
Vee kogus on liiga väike.
  • Kontrollige vee juurdevoolu teemantkroonpuuri, vajaduse korral suurendage vee kogust veeregulaatorist.
  • Kontrollige veevarustuse filtrit.
Tarviku saba on määrdunud või ei ole õigesti lukustatud.
  • Puhastage tarviku saba ja paigaldage teemantkroonpuur õigesti.
Teemantkroonpuuri ei ole võimalik padrunisse paigaldada.
Kroonpuuri saba / padrun on määrdunud või kahjustatud.
  • Puhastage ja tarviku saba või padrunit või vahetage need välja.
Padruni hoob ei ole täielikult avatud.
  • Avage hoob lõpuni.
Teemankroonpuur on liiga suure lõtkuga.
Tarviku saba on defektne.
  • Kontrollige tarviku saba ja vajaduse korral vahetage see välja.
Padruni hoob ei ole suletud.
  • Sulgege padruni hoob.
Vee läbivool puudub.
Filter või vee läbivoolu näidik on ummistunud.
  • Eemaldage filter või vee läbivoolu näidik ja peske need läbi.
Töötamise ajal voolab padrunist vett välja.
Kroonpuuri saba / padrun on määrdunud.
  • Puhastage tarviku saba või padrunit.
Padruni tihend on defektne.
  • Kontrollige tihendit ja vajaduse korral vahetage see välja.

Teemantsüdamikpuurmasin ei ole töökorras

Tõrge
Võimalik põhjus
Lahendus
Image alternative
Hooldusnäit on tühi.
PRCD ei ole sisse lülitatud.
  • Kontrollige, kas PRCD töötab, ja lülitage see sisse.
Vooluvarustus on katkenud.
  • Ühendage vooluvõrku mõni teine elektriseade ja kontrollige, kas see töötab.
  • Kontrollige pistikühendusi, võrgukaablit, elektrijuhet ja kaitset.
Vesi mootoris.
  • Laske teemantsüdamikpuurmasinal soojas ja kuivas kohas täielikult kuivada.
Image alternative
Hooldusnäit põleb.
Turvaharjad on kulunud.
Image alternative
Hooldusnäit vilgub.
Mootor on üle kuumenenud (nt liiga kõrge hõõrdumise ja/või liiga suure rakendatud surve tõttu).
  • Oodake mõni minut, kuni mootor on jahtunud, või laske teemantsüdamikpuurmasinal töötada tühikäigul, et jahtumisprotsessi kiirendada.
  • Lülitage teemantsüdamikpuurmasin välja ja uuesti sisse.
  • Juhtige teemantsüdamikpuurmasinat otse ja/või vähendage rakendavat survet.

China RoHS (direktiiv ohtlike ainete kasutamise piirangute kohta)

Järgmiselt lingilt leiate ohtlike ainete tabeli: qr.hilti.com/r51318.
RoHS-tabeli juurde viiva lingi leiate käesoleva dokumendi lõpust QR-koodina.

Utiliseerimine

Image alternative Hilti seadmed on suures osas valmistatud taaskasutatavatest materjalidest. Taaskasutuse eelduseks on materjalide korralik sorteerimine. Paljudes riikides kogub Hilti kasutusressursi ammendanud seadmed kokku. Lisateavet saate Hilti müügiesindusest.
Image alternative
  • Ärge visake kasutusressursi ammendanud elektrilisi tööriistu, elektroonikaseadmeid ja akusid olmejäätmete hulka!

Puurmete käitlemine

Keskkonnaohutust silmas pidades on eelnevalt töötlemata puurmete juhtimine veekogudesse või kanalisatsiooni problemaatiline.

Tootja garantii

  • Kui Teil on küsimusi garantiitingimuste kohta, pöörduge Hilti müügiesindusse.
Image alternative
Image alternative